Pilot geplande logeerzorg voor mensen met dementie gaat het 2e jaar in

Geplaatst: 2-2-2023

In 2022 is gestart met de pilot geplande logeerzorg. Vier zorgaanbieders ( Avoord, Mijzo, Surplus en Thebe) hebben ieder een logeerkamer ter beschikking gesteld en samen met de gemeenten is de regionale pilot van start gegaan. Inwoners met dementie van de 10 deelnemende gemeenten kunnen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 15 etmalen of de Wet langdurige zorg (Wlz) 156 etmalen gaan logeren bij een van de vier locaties.

Tijdelijk ontzorgen

Logeerzorg is bedoeld om de mantelzorger van iemand met dementie tijdelijk te ontzorgen. Langer thuis is alleen mogelijk als er mantelzorgers zijn die een groot deel van de zorg op zich nemen. Dat doen zij vaak met liefde, maar 53% voelt zich tamelijk, zeer zwaar tot overbelast *. Een goede ondersteuning van de mantelzorgers is dus essentieel. Logeerzorg is een van de vormen van respijtzorg. Zo nu een dan een weekend even de handen vrij, of toch op vakantie in de wetenschap dat er goed gezorgd wordt voor je vader /moeder of partner. De mogelijkheden zijn er!

Meer bekendheid geven aan logeerzorg

Het eerste jaar is vooral gebruikt om de basis goed te regelen. En best met al behoorlijk succes: in 2022 zijn op de vier logeerkamers al 536 overnachtingen geweest. In 2023 willen we vooral meer bekendheid geven aan de mogelijkheden en voordelen van logeerzorg. Uit onderzoek weten we dat als mantelzorgers zo nu en dan tijd voor zich zelf kunnen hebben, ze het langer en in betere gezondheid vol kunnen houden. Dat komt de kwaliteit van leven van de mantelzorger en degene waar voor gezorgd wordt ten goede.

Eigenlijk zou logeerzorg de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Uit ervaring weten we dat mensen moeite hebben om er aan toe te geven dat ze best wel (zwaar) belast zijn en ze vinden het ook moeilijk om de zorg voor de partner / ouder uit handen te geven. “Ik moet dat toch kunnen volhouden”, “zij heeft altijd voor mij gezorgd”. Het is niet egoïstisch om even de zorg uit handen te geven, het kan er voor zorgen dat je het langer en beter kan volhouden. Het is iets om naar uit te kijken als je weet dat er even eigen tijd aankomt. Je kan alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.

Voor meer informatie neem contact op met de casemanager dementie, de Wmo medewerkers van de gemeente, de huisarts of de wijkverpleegkundige. Zij weten de weg.