“Als ik iets kan doen, dan ga ik daarmee aan de slag!”

Geplaatst: 21-3-2023

Piet Bom (66) is coördinator van het Buurtpreventieteam wijk 3 in Fijnaart. Al 10 jaar zet hij zich met veel plezier en enthousiasme in voor de wijk. En dit doet hij niet alleen. “Op dit moment zijn we met 13 actieve leden, voldoende voor een bezetting van 5 dagen in de week. Er is altijd behoefte aan meer buurtpreventisten, zodat we iedere avond op pad kunnen. Mensen stellen het op prijs om in de planning aan te geven wanneer ze wel of niet een rondje kunnen lopen om zich vervolgens hieraan te houden. Dit zorgt voor een positieve sfeer binnen het team.”

“10 jaar geleden vonden er veel inbraken plaats in Fijnaart. Dit zorgde bij veel inwoners voor onrust, bij mij ook. Ik dacht: als ik iets kan doen, dan ga ik daarmee aan de slag! En zo ben ik begonnen bij de Buurtpreventie. Ik vind het leuk om te zien dat mensen zo enthousiast zijn en dat er zo’n positieve sfeer in het team is. Iedereen wil zijn eigen steentje bijdragen. Daarnaast zorgt zo’n rondje lopen met elkaar voor nieuwe sociale contacten.”

“Of ik al verschil zie sinds de komst van de Buurtpreventie? Jazeker! In het eerste jaar was het grootste verschil zichtbaar en enkele jaren later was het aantal inbraken zelfs statistisch gehalveerd. Op dit moment zijn die aantallen gelukkig nog steeds laag.” 

“Het is heel fijn dat omstanders bijna altijd positief reageren. Een leuk voorbeeld is dat ik weleens naar een groepje jongeren ben gelopen dat telkens afval liet liggen bij een voetbalveldje. Ik ging het gesprek aan over de rommel die zij maakten, waarop zij aangaven dat er geen vuilnisbak in de buurt stond. Binnen een week heb ik gezorgd voor een nieuwe vuilnisbak bij het veldje en de jongeren deden netjes hun afval hierin.”

“Iedereen is welkom bij de Buurtpreventie. Je hoeft niet altijd direct op te treden, helpen met observeren, waarnemen en signaleren heeft al een grote betekenis binnen jouw wijk.”

Meer weten over Buurtpreventie in uw woonplaats? Bekijk dan de pagina 'Buurtpreventie'.

Heeft u vragen, of wilt u zich aanmelden voor een Buurtpreventieteam? Stuur dan een email naar veiligheid@moerdijk.nl