Moerdijk tegen ouderenmishandeling
Geplaatst: 7-3-2023

Ouderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn in Moerdijk. Toch heeft helaas 1 op de 20 ouderen te maken met mishandeling.
Met het ouder worden verandert de balans in het systeem waar we onderdeel van zijn. Wist je dat naast lichamelijke of mentale mishandeling en financieel misbruik, ook verwaarlozing en verbaal geweld onder mishandeling vallen?
Een overspannen mantelzorgende dochter die haar vader opsluit of net te veel medicatie toe dient, voor dat kleine momentje rust. Een neefje dat boodschappen voor zijn oom haalt, maar ook even zijn wekelijkse portie wiet betaalt met dezelfde pinpas. Een zoon die zijn vader overhaalt om zijn testament in zijn eigen voordeel te wijzigen, terwijl vader het niet allemaal meer helder in zijn hoofd heeft.
Het gebeurt, overal in elke laag van onze samenleving. We zien het vaak pas als het te laat is. De gevolgen van huiselijk geweld zijn groot. Vroege signalering en het bespreekbaar maken is daarom erg belangrijk.
Heb je het idee dat er iets niet klopt en maak je je zorgen? Blijf er niet mee rondlopen! Je kunt iets doen door erover te praten of om advies te vragen. Vrijwilligers en semi-professionals in Moerdijk die in contact staan met (kwetsbare) ouderen hebben via een interactieve voorstelling handvatten gekregen hoe hiermee om te gaan: hoe maak je het bespreekbaar en wat zijn de signalen?
Enkele aandachtspunten waren:
- Het verstoren van familiebanden geeft angst om in te grijpen
- Regie van het gezin; wie is beslissing bevoegd in welke rol (en wanneer) in en om een gezin
- Je zult het nooit zien als je er ook niet voor openstaat (in ons dorp/stad gebeurd het niet) of over nadenkt dat het bestaat
- Ben je een giraffe (steek je je nek uit) of zeehond (laat het van je af glijden)?
- Bewust ervan zijn schept ook verplichtingen
- Praat erover; maar hoor je het dan ook? Leer te luisteren.
- Sta naast elkaar; de grootste mede menselijkheid
- Niets invullen en oplossen, maar luisteren en horen; achterover hangen!
Kijk voor meer informatie op de website van 'Ik vermoed huiselijk geweld in mijn omgeving' en 'Veilig Thuis'.