Scholieren met elkaar in debat

Geplaatst: 28-3-2023

Maandagochtend ontving wethouder Pauline Joosten zo'n 60 leerlingen van groep 7 / 8 van basisschool de Regenboog in het gemeentehuis. De school had de wethouder gevraagd of zij de leerlingen iets kon vertellen rondom het onderwerp Macht en Gezag.

De leerlingen werden in de raadzaal ontvangen en mochten allemaal op een stoel van raadsleden of burgemeester/wethouders plaatsnemen. Dat was een beetje spannend, want de wethouder vertelde niet alleen hoe alles werkt binnen een gemeente, maar stelde ook vragen. Op deze vragen kon vervolgens via de microfoon antwoorden gegeven worden, net als in een echte vergadering. Omdat het 'net echt' was mocht ook een echte voorzitter niet ontbreken. De leerling die nietsvermoedend op de stoel van de burgemeester was gaan zitten, kreeg dan ook eventjes de ambtsketen omgehangen, die na het fotomoment weer veilig werd opgeborgen.

Actuele stelling

Na de introductie nam Pauline de leerlingen mee naar de Moerdijkzaal waar zij een actuele stelling voor de kiezen kregen: "Moet de gemeente Moerdijk op alle basisscholen schoolfruit aanbieden".
In groepjes van zes kregen de leerlingen de opdracht om voor- en nadelen op een rijtje te zetten waarna een echt debat volgde. Daarbij bleek dat het nog niet zo eenvoudig was om je klasgenoten te overtuigen waarom het wel of geen goed idee is, ondanks dat er goede argumenten voor of tegen werden geopperd.

Op de vraag of schoolfruit, bekostigd door de gemeente, nu wel of geen goed idee is, werden de leerlingen het nog niet eens. Het is gezond, en fruit is best duur dus misschien is het een goed idee. Het kost de gemeente wel veel geld voor alle scholen en het is niet voor alle gezinnen financieel nodig, dus het is een slecht idee. Misschien is een pasje voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben een goed idee? Hiermee kunnen gezinnen fruit afhalen in een lokale winkel. En laat dat nu net hetgene zijn wat de wethouder als één van de mogelijkheden onderzoekt!

BABS

Ondertussen kwamen ook wethouders Jack van Dorst en Danny Dingemans een kijkje nemen. Zij vertelden de leerlingen met welke onderwerpen zij zich bezighouden. Ook hebben de kinderen nog even kennis gemaakt met een BABS want er was zojuist een huwelijk gesloten, maar wat dat ook alweer voor iemand is...? 😉 BABS René de Koeier maakte in zijn toga veel indruk op de leerlingen.