Sanering afgebrande loodsen Huizersdijk start binnenkort

Geplaatst: 25-5-2023

De sanering van de afgebrande loodsen aan de Huizersdijk in Zevenbergen gaat begin juni van start. De gemeente Moerdijk en de loodseigenaar zijn tot een schikking gekomen. Onderdeel van de overeenkomst is de afspraak dat de sanering binnen 12 weken wordt afgerond.

Bij de brand aan de Huizersdijk op 15 december 2022 kwam asbest vrij. Daardoor raakte een groot gedeelte van de wijk Bosselaar Zuid verontreinigd. De eigenaar van de loodsen bleek niet verzekerd en kon of wilde geen opdracht geven voor de schoonmaak van de wijk. De gemeente nam daarop haar verantwoordelijkheid en verstrekte zelf de opdracht, maar startte meteen ook juridische procedures om de kosten te verhalen op de loodseigenaar.

Op korte termijn

Wethouder Jack van Dorst: “Er is nu een vaststellingsovereenkomst met de BV die eigenaar is van de loodsen, haar bestuurders en een partij die de loodsen wil kopen. Het komt erop neer dat we grofweg de helft van de gemaakte kosten verhalen. De nieuwe eigenaar van het terrein verplicht zich om, voor zijn rekening, op korte termijn te starten met de sloop en sanering van de afgebrande loodsen.”

Beste optie

Gezien de situatie, was dit de best mogelijke uitkomst, aldus Van Dorst: “De loodseigenaar bleek onvoldoende vermogen te hebben en was in eerste instantie niet van plan de kosten te vergoeden. Doordat we meteen beslag hebben gelegd, waren ze genoodzaakt om met ons in overleg te gaan. Een schikking was de beste optie, want bij een faillissement is de kans groot dat de gemeente geen cent krijgt. Bovendien zijn er nu harde afspraken over de sanering van de brandlocatie, waar nog altijd asbest ligt. Gezien de zorgen daarover van omwonenden is dat ook een belangrijk resultaat.”

Planning

Inmiddels is de loodseigenaar de financiële afspraken nagekomen. De gemeente heeft het beslag opgeheven en de loodsen zijn verkocht. De nieuwe eigenaar heeft aangegeven dat hij op 2 juni start met de sloop en de sanering van het terrein. Die werkzaamheden moet hij dan binnen 12 weken afronden. De gemeente ziet erop toe dat dit gebeurt.