Muzikale groet voor mensen met dementie bij Moerdijkse woonzorgcentra

Geplaatst: 26-9-2023

21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Het was prachtig dat er op Wereld Alzheimer Dag diverse activiteiten plaatsvonden in onze gemeente, om ons allen bewust te maken van wat dementie is. Het landelijk thema was ‘Samen aan Tafel’ met in de gemeente Moerdijk een buffet met mantelzorgers in de bibliotheek en een Alzheimercafé met Belevenistafels in de bibliotheek. In Moerdijk gingen we daarnaast nog iets extra's doen. We hadden een mooi cadeau in petto voor mensen met dementie, die wonen in of gebruik maken van dagbesteding, in de Moerdijkse woonzorgcentra.

Wereld Alzheimer Dag

Wethouder Pauline Joosten van het sociaal domein: "Door mijn achtergrond in muziekonderwijs en muziektherapie weet ik wat muziek met mensen doet. Muziek is wat mij betreft ook een vorm van muzikale zorg. Het maakt emoties los en roept vaak oude herinneringen op, ook bij mensen met dementie. Juist omdat muziek één van de weinige mogelijkheden is om iemand met vergevorderde dementie nog te kunnen bereiken, is het een ideaal middel voor de dagbesteding. Ik kan tot tranen geroerd zijn als ik zie hoe mensen die volledig in zichzelf gekeerd zijn, bereikt worden door een liedje. Soms voor een heel kort moment, maar soms ook voor wat langer”.

Het was dan ook een grote wens van de wethouder om in het kader van Wereld Alzheimer Dag juist ook voor de mensen die het betreft, iets aardigs te doen en het niet alleen bij het voorlichten van inwoners te laten. “Juist de mensen die lijden aan een vorm van Alzheimer wil ik niet overslaan”, vervolgt Pauline.

Muzikale groet bij woonzorgcentra

Daarom bezorgen we vanaf 25 september een muzikale groet bij een aantal Moerdijkse woonzorgcentra waar mensen met dementie wonen. Het streven is om alle huizen een keer te bezoeken met een muzikale verrassing. De gemeente heeft daarbij gekozen voor de hulp van Yvon Kanters van Myoso Music. Myoso Music gaat over passie, hart en liefde voor ieder mens dat samenkomt door muziek. Van huis uit is Yvon maatschappelijk werkster en zangeres. Met haar zangstem probeert ze de ziel aan te raken van elke bewoner. Speciaal voor elke bewoner zingt zij een lied. Houd diegene van klassieke muziek of juist van soul, niets is onbekend.

Liefdevol

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren explosief toe, van 290.000 nu naar ruim 620.000 in 2050. Zo ook in de gemeente Moerdijk waar het aantal inwoners met dementie naar schatting toeneemt met 227%, van 660 mensen in 2020 naar 1.500 in 2050. Pauline: “Natuurlijk anticiperen we hierop en stippelen we beleid uit. Dat is nodig. En om dat goed te doen moet je als bestuurder ook in de haarvaten van de samenleving zitten en weten wat er nodig is. “Liefdevol” is niet meteen het eerste woord dat je zult koppelen aan “het besturen van een gemeente”, maar dat is voor mij binnen het sociaal domein in Moerdijk belangrijk. Ik bekijk elke taak vanuit de (hulp)vraag van de mensen die het nodig hebben. Ook voor mensen met (vergevorderde) dementie ben ik hun wethouder. Daarom dit gebaar". Lees ook de column van wethouder Pauline Joosten 'Wat als je brein je echt in de steek laat?'