Winterschoolliner Markland College’ stopt vanaf schooljaar 2020-2021

Geplaatst: 8-7-2020

Van buslijn 680 ‘Winterschoolliner Markland College’ is de afgelopen twee jaar tijdens de pilotperiode te weinig gebruik gemaakt. Daarom komt de buslijn helaas niet terug in de normale dienstregeling van Arriva. De Winterschoolliner was een initiatief vanuit gemeente Moerdijk in samenwerking met Arriva, het Markland College in Zevenbergen en de provincie Noord-Brabant. De lijn is in het leven geroepen om scholieren uit Standdaarbuiten, Noordhoek en in het tweede pilotjaar ook uit Klundert naar het Markland College in Zevenbergen te brengen. Op wens van een aantal bewoners uit Standdaarbuiten en Noordhoek zijn we in 2018 gestart met deze speciale buslijn. 

Gebruik Winterschoolliner

Bij de start van de lijn is bepaald dat ongeveer 34 reizigers per dag langs de route in Noordhoek en Standdaarbuiten gebruik moeten maken van de lijn om deze op te kunnen nemen in de reguliere dienstregeling. Helaas moeten we na twee jaar concluderen dat dit aantal niet is gehaald. 

In het eerste jaar maakten circa 13 reizigers per dag gebruik van de buslijn. In het tweede jaar is Klundert aan de route toegevoegd om het gebruik te vergroten en om tussen Klundert en Zevenbergen in de wintertijd extra capaciteit toe te voegen. In het tweede jaar is het gebruik gestegen met 8 reizigers naar gemiddeld 21 reizigers per dag.  De gemiddelde bezetting van lijn 117 (die door lijn 680 wordt ontlast) zien we in deze periode juist dalen. Daaruit kunnen we opmaken dat de extra instappers voornamelijk uit Klundert komen en niet uit de dorpen Standdaarbuiten en Noordhoek, waar de lijn haar bestaansrecht aan ontleend. De instapgegevens laten verder zien dat het gebruik fluctueert met het weerbeeld en dat reizigers met name ‘op saldo met een kortingsproduct’ reizen. Er zijn nauwelijks maandabonnementen afgesloten. Ook dit draagt niet bij aan de levensvatbaarheid van de lijn. 

Niet levensvatbaar

Na alle inspanningen om de lijn onder de aandacht te brengen, ziet Arriva dan ook geen mogelijkheden meer om de lijn levensvatbaar te krijgen en is besloten de Winterschoolliner vanaf schooljaar 2020-2021 op te heffen. Voor de scholieren uit Standdaarbuiten en Noordhoek betekent dit dat zij weer zijn aangewezen op alternatieve vervoerwijzen. Scholieren uit Klundert kunnen met lijn 117 en 617 reizen.