1 jaar voor de Omgevingswet: Moerdijk lanceert website met alle ins en outs

Geplaatst: 2-7-2021

Een bouwvergunning aanvragen? Garage ombouwen tot bedrijfsruimte? Met de buren samen energie opwekken? Een plan om met buurtbewoners een leeg veld om te bouwen tot speelveld? Met de Omgevingswet wordt het straks allemaal een stuk makkelijker. De Omgevingswet is vanaf 1 juli 2022 van kracht, en met nog een jaar te gaan is de gemeente Moerdijk volop bezig met voorbereidingen om te zorgen dat straks alles soepel verloopt.

Om overzichtelijk op één plek uit te leggen wat de Omgevingswet is en wat die voor inwoners en ondernemers gaat betekenen lanceert de gemeente nu al de website www.omgevingswetmoerdijk.nl

De Omgevingswet bundelt straks tientallen wetten en honderden regels over bijvoorbeeld wonen, ruimte, infrastructuur en natuur die allemaal invloed hebben op de leefomgeving in één wet. Dit zorgt voor meer overzicht en duidelijkheid, bijvoorbeeld omdat er straks één digitaal loket is waar inwoners en ondernemers terecht kunnen voor vergunningen, initiatieven en aanvragen. Maar ook snellere besluitvorming, kortere procedures, meer maatwerk en nog meer ruimte voor participatie in een vroeg stadium.

“Begrijpelijke dienstverlening zonder gedoe”

“Op de website leggen we uit wat de Omgevingswet inhoudt, wat er gaat veranderen, waar we nu staan en wat er nog gaat gebeuren”, legt wethouder Désirée Brummans uit. “Het is dus een site in ontwikkeling; hij wordt steeds aangevuld, afhankelijk van de actuele situatie. De Omgevingswet is voor ons als gemeente een flinke klus, want vergis je niet: systemen en werkwijze moeten volledig op de schop. Met als resultaat straks: begrijpelijke dienstverlening zonder gedoe, zoals we het op de website omschrijven.”