Opening Bezoekerscentrum Het Mauritshuis en uitreiking erespeld aan Johan Schot

Geplaatst: 23-7-2021

Het is zo ver! Bezoekerscentrum Het Mauritshuis opende gisteren op feestelijke wijze zijn deuren voor publiek. Ook werd de erespeld deze dag uitgereikt door burgemeester Aart-Jan Moerkerke aan Johan Schot. 

Foto van VVV Moerdijk

De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de verbouwing van het Bezoekerscentrum het Mauritshuis. Gisteren was het dan eindelijk zover. De opening. 

Feestelijke opening

Het Bezoekerscentrum werd feestelijk geopend door wethouder Danny Dingemans, gedeputeerde Stijn Smeulders en burgemeester Aart-Jan Moerkerke. “De afgelopen maanden toverden we het Willemstadse Mauritshuis om tot een waar bezoekerscentrum waarin de familie Van Oranje, het Mauritshuis en de Stelling van Willemstad binnen de Zuiderwaterlinie centraal staan. Direct bij binnenkomst word je begroet door een levensgrote Prins Maurits die zorgt voor een warm welkom in het nieuwe bezoekerscentrum”, licht wethouder Danny Dingemans toe.

"Nu kunnen nog meer Brabanders van de bijzondere vesting genieten! Onze ambitie is dat over 50 jaar de geschiedenis van Brabant nog steeds kan worden doorgegeven aan de volgende generaties", zegt gedeputeerde Stijn Smeulders van onder meer Erfgoed. "Ik wil de gemeente Moerdijk van harte feliciteren met de heropening van dit bijna 400 jaar oude gebouw als bezoekerscentrum voor de vesting, de Stelling van Willemstad en Zuiderwaterlinie. Het is een belangrijk resultaat van de samenwerking die de afgelopen jaren tussen diverse partners in de Zuiderwaterlinie tot stand is gekomen."
 
Het nieuwe bezoekerscentrum heeft onder andere een mini-bioscoop en een 3D-model van de vesting Willemstad.  Ook werd de erespeld gisteren uitgereikt door burgemeester Aart-Jan Moerkerke aan Johan Schot. 

Johan Schot

Johan Schot is al vanaf het begin betrokken bij het project Mauritshuis. In eerste instantie bij het vormgeven van de visie die in 2016 in de raad is vastgesteld en daarna bij de verbouwing en inrichting van het Mauritshuis. Voor dat laatste traject heeft hij zich bijzonder veel ingezet door in het aanbestedingstraject al mee te denken over de uitvraag en de verschillende inschrijvingen te helpen beoordelen als lid van de jury en beoordelingscommissie. Johan Schot is ook het inhoudelijke aanspreekpunt geweest voor de (historische) inhoud van de tentoonstellingen. Natuurlijk als vertegenwoordiging vanuit de heemkundekring, maar zeker ook vanuit persoonlijke interesse en betrokkenheid. Zonder hem zou de gemeente Moerdijk heel veel meer tijd kwijt zijn geweest aan de invulling van de historische aspecten van de beleving in het Mauritshuis en is het de vraag of de ervaring van het bezoek aan het Mauritshuis dan hetzelfde zou zijn geweest.

Meer informatie

Op de webstite van VVV Moerdijk is meer te lezen over wat er allemaal te zien is in het Bezoekerscentrum. Actuele openingstijden en meer informatie over het Mauritshuis zijn te vinden op deze pagina: Mauritshuis Willemstad