Eerste vluchtelingen gearriveerd in sportcentrum Lindonk

Geplaatst: 20-7-2022

Foto door Marcel Otterspeer

Dinsdagavond 19 juli zijn de eerste vluchtelingen aangekomen in Zevenbergen. Het ging om twee bussen met in totaal 55 mensen die in Ter Apel de afgelopen nachten in provisorische tentjes en onder bomen moesten slapen. De aankomst verliep rustig. De kinderen wisten de voetbal en fietsjes meteen te vinden, de volwassenen waren na de omstandigheden in Ter Apel vooral blij met het onderdak, iets te eten en een douche.

Wie verblijven er in de Lindonk?

De mensen die nu in de Lindonk zijn, komen uit Iran, Georgië, Eritrea, Moldavië, Jemen en Syrië. De groep bestaat grotendeels uit gezinnen met kinderen, aangevuld met enkele mannen die alleen reizen of met hun broer. Omdat er nog bedden vrij zijn, is het mogelijk dat er de komende periode nog mensen arriveren.  

Dagbesteding

De vluchtelingen hebben een onrustige periode achter de rug. Daarom staan deze eerste dagen vooral in het teken van tot rust komen. In het slaapgedeelte zijn kamers gecreëerd met bouwhekken en zeil, zodat individuele vluchtelingen en gezinnen privacy hebben. We zijn bezig met het organiseren van dagbesteding. Ondertussen vermaken de kinderen zich goed met de aanwezige voetballen, fietsjes en kleurplaten. Een aantal volwassenen ging meteen aan de slag als tolk, helpt met de bereiding van de maaltijden en zorgt voor de koffie.

Vrijwilligers en hulp

Inmiddels hebben elf inwoners zich al aangemeld als vrijwilliger, dat waardeert de gemeente enorm. Sommige inwoners vragen of we nog spullen kunnen gebruiken. Op dit moment is dat niet het geval. Mocht het nodig zijn, dan volgt een oproep.  

Communicatie

De gemeente wil ervoor zorgen dat de noodopvang voor iedereen zo prettig mogelijk verloopt. Op moerdijk.nl/noodopvang staat steeds de laatste stand van zaken + een antwoord op vragen die worden gesteld. Vragen kunnen worden gesteld via noodopvang@moerdijk.nl. In dringende gevallen bij grote spoed is de opvanglocatie 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 06 – 82 55 28 63.