Ontdek zelf Moerdijk met één van de bijzondere fietsroutes

Geplaatst: 25-7-2022

La Vuelta die door Zevenbergen, Klundert en Fijnaart koerst. Vlak daarvoor de 65e editie van het Wielerweekend Moerdijk. En eerder dit jaar al de 73e Wielerronde van Standdaarbuiten. Moerdijk staat dit jaar meer dan ooit in het teken van het wielrennen. Maar vergeet vooral niet dat Moerdijk iedereen die graag zelf op de fiets stapt ontzettend veel te bieden heeft. En dat geldt niet alleen voor toeristen, maar juist ook als je hier woont. Stap dus zelf op de fiets en verken en bekijk bijzondere plekken en karakteristieke plaatsen, die vaak letterlijk bijna om de hoek liggen, maar die je misschien nog niet ontdekt had.

Een paar voorbeelden? Nou, bijvoorbeeld fietsen langs plekken in Moerdijk die in 1953 getroffen werden door de Watersnoodramp. Of kies voor een fietsroute door plaatsen met bijzondere herinneringen aan de bevrijding in 1944. Maar je kunt ook op de fiets routes volgen die je langs streekwinkels voeren met de lekkerste lokale producten. En er is zelfs een fietsroute naar het haven- en industrieterrein Moerdijk.

Meer dan 20 fietsroutes door Moerdijk

Inmiddels zijn er meer dan 20 ‘officiële’ fietsroutes die door Moerdijk voeren. Korte en langere routes, voor getrainde en minder getrainde fietsers: er is voor elke fietser wat wils. “Vaak zoeken we het verder weg als we willen fietsen, maar zien we onze eigen omgeving over het hoofd”, vertelt wethouder Bennie Blom. “Terwijl we juist in Moerdijk zoveel mooie en bijzondere routes hebben om te fietsen. Moerdijk is natuurlijk qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van Nederland, dus dat biedt al veel mogelijkheden. Tel daarbij op dat we een afwisselend landschap hebben met polders, water, stadjes, dorpen, veel historische locaties en bijzondere monumenten. Genoeg om te ontdekken dus op de fiets. Ook, of misschien wel juist als je hier woont.”

‘Audiotours’ op de fiets

Bijzonder zijn ook de zogenaamde ‘Audiotours’: terwijl je fietst luister je naar de route en hoor je diverse weetjes over de omgeving. Ingesproken door lokale gidsen, zoals bijvoorbeeld de Suikerroute Zevenbergen, je ontdekt dan hoe en waar suikerwinning in Zevenbergen een grote rol speelde. En de ANWB Deltaroute Volkeraksluizen, met alles over dit grootste sluizencomplex van Europa. 

Meer weten over de fietsroutes in Moerdijk en omgeving?

Kijk op www.visitmoerdijk.nl of op www.waterpoortwerkt.nl/fietsroutes

Of check een van de vele andere websites met fietsroutes voor inspiratie.