Controleurs op pad voor Moerdijkse bomen

Geplaatst: 18-7-2023

Zijn de gemeentelijke bomen veilig en gezond? Dat wordt in de komende maanden gecontroleerd door een gespecialiseerd bedrijf. Dit jaar is de westelijke kant van de gemeente aan de beurt.

Wie bomen heeft, heeft ook een zorgplicht. Dit betekent dat je als eigenaar de bomen moet onderhouden en regelmatig moet inspecteren of ze nog veilig zijn. De gemeente Moerdijk heeft in totaal zo’n 26.500 bomen. De meeste worden eens in de drie jaar gecontroleerd. Sommige bomen hebben extra aandacht nodig, bijvoorbeeld omdat ze al een gebrek hebben. Die controleren we ieder jaar. De inspectie wordt gedaan door Tree-o-logic, een onafhankelijk adviesbureau in boombeheer.

12.000 bomen

Dit jaar is het westelijk deel van de gemeente aan de beurt. In Klundert, Fijnaart, Noordhoek, Standdaarbuiten, Willemstad, Helwijk, Heijningen, Oudemolen en Dintelmond worden in totaal 9060 bomen onderzocht. Daarnaast inspecteren de controleurs zo’n 3020 bomen verspreid over de gemeente die op de jaarlijkse controlelijst staan. In totaal krijgen dus zo’n 12.080 bomen een check-up. De controles zijn begonnen en lopen door tot november. De inspecteurs zijn herkenbaar aan hun oranje Tree-o-logic-hesjes.

Vlekken en zwammen

Een boomveiligheidscontrole bestaat uit drie delen. Eerst kijkt de controleur goed hoe de boom eruitziet, het visueel onderzoek. Hoe groeit de boom, zitten er vlekken of breuken in de bast of de stam, groeien er zwammen op, zitten er vlekken op de bladeren, zijn er oude of nieuwe wonden, enzovoort. Als de controleur geen potentiële problemen vindt, is daarmee de inspectie klaar.

Vermoedt de controleur bij het onderzoek dat er wel iets mis is, dan volgt nader onderzoek. Tot slot worden de problemen met de boom nauwkeurig in kaart gebracht, plus de maatregelen die nodig zijn om het gebrek te herstellen. Dat kan snoeien zijn, maar in het uiterste geval moet een boom soms worden geveld.

Belangrijke bomen

Met de controles en regelmatig onderhoud blijven de Moerdijkse bomen in goede conditie. Dat is belangrijk, want bomen doen veel goeds. Ze vangen fijnstof en maken de lucht dus schoner. Ze zorgen ervoor dat de bodem meer water kan vasthouden, extra belangrijk in tijden van extreme buien. Bomen bieden schuilplaatsen en voedsel aan vogels en insecten. En natuurlijk geven ze schaduw en koelte in de zomer. Wist u dat één grote boom net zo verkoelend is als 10 airco’s? Dat becijferde de Universiteit Wageningen in 2011. Dat komt door het vocht dat via de bladeren verdampt. Kortom: alle reden om goed voor onze bomen te zorgen.

Heeft u zelf bomen in de tuin? Heel goed! Het is belangrijk dat u zelf de gezondheid en veiligheid in de gaten houdt. Hoe het zit met kappen of ingrijpend snoeien leest u op www.moerdijk.nl/bomen-kappen en www.moerdijk.nl/beschermde-bomen.