Column burgemeester Aart-Jan Moerkerke - Gevaarlijk gedrag ... een brug te ver

Geplaatst: 27-6-2023

Iedereen is het zat. Ellenlange files, wachttijden waar je volkomen moedeloos van wordt, bazen die niet willen meewerken aan andere werktijden, sluipverkeer door heel onze gemeente … de sluiting van de Haringvlietbrug heeft veel ellende tot gevolg. “Gemeente, neem je verantwoordelijkheid!” Talloze van dergelijke berichten op de sociale media. En met een toon waar de honden geen brood van lusten.

Ik snap de irritatie. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik werk waar ik woon, maar er zijn veel inwoners die dagelijks die verdraaide file in moeten en soms uren doen over een ritje waar je normaal een half uur over doet. Ik snap het chagrijn als het uitzicht vanaf de eettafel een lange rij blik is, in plaats van akkers en groen. Maar niets rechtvaardigt het gevaarlijke gedrag dat sommige bestuurders laten zien om twee minuten sneller te gaan. Weghalen van versperringen waar je medebewoners juist om vragen, versperringen neerzetten en zo fietsers dwingen levensgevaarlijke capriolen uit te halen om er langs te kunnen. Met 100 kilometer per uur over smalle dijken rijden, over erven en akkers van anderen scheuren, over fietspaden en voetpaden racen met een auto, motorrijders afsnijden op de snelweg om ervoor te zorgen dat zij niet sneller langs de file kunnen rijden. Het gedrag van sommigen heeft al geleid tot ongelukken, met als gevolg dat de files nog langer worden, delen van de weg afgesloten moeten worden en dat loeiende sirenes of de ambulancehelikopter te hulp moeten worden geroepen.

Lieve inwoners, probeer rustig te blijven. Kijk of u kunt thuiswerken, probeer met uw baas afspraken te maken over andere werktijden, zorg dat u water bij u hebt als u toch de weg op moet en blijf rustig. Hoe moeilijk dat laatste soms ook is. En vooral: haal geen capriolen uit die een ander in levensgevaar kunnen brengen.

Vanuit de gemeente kunnen we helaas niets doen om te zorgen dat de sluiting van de Haringvlietbrug sneller voorbij is. We hebben daar geen enkele invloed op. We worden er net als u mee geconfronteerd. Maar we proberen wel zoveel mogelijk te helpen om de gevolgen een beetje draaglijk te maken. Bijvoorbeeld met afspraken met de Veiligheidsregio, de GGD en Rijkswaterstaat over extra bezetting van brandweerposten en de mogelijke inzet van een extra helikopter. Door samen met de districtspolitie afspraken te maken over handhavingsacties vanaf komende week, waarbij forse boetes worden uitgeschreven. Door extra boa’s in te huren. Door samen met andere partijen te zorgen voor een pontje en nog veel meer.

Ook voor ons kan die ellende niet snel genoeg voorbij zijn. Net als u zijn we het nu al zat. Maar we moeten nog even … Laten we ons samen door die periode heen slaan, op een rustige manier. De vakantieperiode breekt aan en wellicht geeft dat iets meer lucht op de wegen. Ik wens u in elk geval een goede vakantie.