Column wethouder Pauline Joosten

Geplaatst: 14-6-2023

Op het moment dat ik dit schrijf is het zaterdag 3 juni. De dag dat Rotary Zevenbergen jonge mantelzorgers een onvergetelijke dag gaat geven op vliegveld Breda Airport. Het zonnetje schijnt vandaag voor hen. Zoveel is zeker. Graag was ik even gaan kijken, ware het niet dat ik in mijn eigen rol als mantelzorger een belofte heb gedaan aan mijn 85-jarige moeder. En die breek ik niet. Sinds ik wethouder ben hebben mijn kinderen al mantelzorgtaken van me overgenomen, dus als ik vrij ben is het ‘Moederkesdag’. Dan doen m’n moeder en ik dingen die moeten, en dingen die ze leuk vindt.

Ursula, de vrijwilligerscoördinator van Surplus mailde me nog: ‘Jouw kinderen mantelzorgen toch ook? Waarom komen zij niet naar Breda Airport?’ Tja, ze verdienen het zeker, maar staan in dit geval hun plaatsje graag af aan andere jonge mantelzorgers. Bovendien wil het toeval dat onze schoonzoon vliegt op Breda Airport, dus hebben wij onze mooie gemeente al eens van bovenaf bekeken.

Ik vind het lovenswaardig dat de Rotary dit met hulp van Surplus voor al die jonge mantelzorgers organiseert. Want vergis je niet; ook al ‘mantel’ je met alles wat je in je hebt, het is pittig. Zeker als je ook nog naar school gaat. Een dagelijkse spagaat. Kies je voor het een, dan voel je je schuldig over het ander. Ik denk dat elke mantelzorger dat herkent. Een diepe buiging dus voor onze mantelzorgers. En daarom stonden de jonge mantelzorgers op 3 juni op Breda Airport in het zonnetje. Onderzoeken wijzen uit dat 20–25% van alle kinderen/jongeren opgroeit met zorg voor een naaste, een ziek gezinslid. Het kan gaan om een langdurige ziekte, een verstandelijke of lichamelijke beperking, psychische problematiek of een verslaving. Opgroeien met zorg in het gezin is van invloed op het welbevinden van kinderen, op hun gezondheid en ontwikkeling. Daarom zijn herkenning, erkenning en ondersteuning van het grootste belang. Zorg voor goede ondersteuning is mede aan mij, als wethouder. Maar mijn dank aan de Rotary is groot als het gaat om erkenning. Zij zien de jonge mantelzorgers. Ik hoop dat het hen vleugels geeft!