Maatschappelijke gebouwen

Informatie over het gebruik van maatschappelijke gebouwen, zoals buurthuizen en huizen van de wijk.

Openbaar toegankelijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld buurthuizen en huizen van de wijk, kunnen weer beperkt open gaan in onze gemeente. We merken ook de grote behoefte die er is om weer deel te kunnen nemen aan een van de vele activiteiten die hier worden gehouden. De exploitanten en beheerders zijn enthousiast aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor een heropening. Op deze pagina leest u daar meer over. Het gaat daarbij niet alleen over de gebouwen die de gemeente in eigendom heeft of huurt, maar ook over het gebruik van maatschappelijke accommodaties van derden voor de activiteiten van vrijwilligersorganisaties.

Gebruik maatschappelijke gebouwen vanaf 10 augustus

Vanaf 10 augustus gelden er aangescherpte coronamaatregelen voor horeca. Het protocol maatschappelijke gebouwen van 29 juni 2020 is nog steeds van kracht. In dit protocol staat dat vanaf 1 juli 2020 het volledig uitoefenen van horeca activiteiten in de maatschappelijke gebouwen weer is toegestaan, mits wordt voldaan aan de richtlijnen uit het protocol van Koninklijke Horeca Nederland.

Per 10 augustus geldt er een nieuw protocol Horeca en dit zijn de belangrijkste wijzigingen. De horeca gaat binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Download hier het aangepaste protocol Horeca per 10 augustus 2020.

Gebruik maatschappelijke gebouwen vanaf 1 juni

Het openen van onze maatschappelijke gebouwen is vooral gericht op het weer kunnen opstarten van activiteiten. Het is daarbij beperkt toegestaan om consumpties te nuttigen. 

Het uitgangspunt is een maximum aantal van 30 personen, exclusief (vrijwillig)personeel voor het totale gebouw en het houden van 1,5 meter afstand. Het gebruik van ruimten kan alleen op afspraak via een reservering bij de accommodatie zelf. Een aantal activiteiten wordt nog niet toegestaan vanwege verhoogd risico op besmetting, zoals binnensport, spel met gedeeld materiaal, koorrepetities en repetities muziekverenigingen.

Aan de hand van de regels bepaalt de exploitant/beheerder zelf welke activiteiten in het gebouw mogelijk zijn. Dit kan per gebouw anders zijn vanwege bijvoorbeeld de grootte en indeling van de ruimte, de soort van de activiteit en het aantal deelnemers. De maatschappelijke gebouwen zijn niet verplicht om open te gaan. Informeer bij het gebouw waar u een bezoek aan wilt brengen of dit gebouw open gaat en welke activiteiten worden aangeboden.

Gezondheidscheck

De beheerder van het gebouw zorgt ervoor dat de gezondheids-en hygiëneregels worden nageleefd. Voor bezoekers van maatschappelijk gebouwen betekent dit, dat zij bij het naar binnen gaan van het gebouw zeker weten dat:

  • Zij of één van hun gezinsleden geen koorts heeft
  • Zij niet verkouden zijn
  • Er gereserveerd is voor de activiteit die ze gaan bijwonen
  • Zij er rekening mee houden om het toilet zo minimaal mogelijk te gebruiken
  • Zij 1,5 meter afstand houden tot andere personen
  • Zij in de elleboog niesen of hoesten
  • Zij handen regelmatig wassen met zeep

Alleen zo kunnen we samen verantwoord deelnemen aan de activiteiten.