Fijnaart

Fijnaart wordt groener. Want een groener dorp kan beter tegen extreem weer, zoals flinke regenbuien of hitte. Waar het groen komt, bepalen inwoners en de dorpstafel-werkgroep Klimaatbestendig Fijnaart samen met de gemeente. Zelf aan de slag? Er komt ook hulp voor mensen die hun eigen tuin willen vergroenen.

Samen met inwoners het dorp en de tuinen groener maken, dat is het doel van Groener Fijnaart.

Wat gebeurt er in Fijnaart?

Hieronder leest u de actuele stand van zaken. Het overzicht wordt aangevuld zodra er nieuws is.

12 december 2023

Op dinsdag 12 december was de startbijeenkomst van Groener Fijnaart tijdens de dorpstafel. Burobol, dat samen met de gemeente Moerdijk de groener-plannen begeleidt, legde uit wat de bedoeling is.
Daarna volgde een gesprek met de dorpstafel en bewoners over het groen in Fijnaart. De belangrijkste punten die daarbij naar voren kwamen waren meer (grote) bomen, aandacht voor de entree, groenere tuinen, waterberging en voor muggen. Ook het onderhoud en beheer van het groen kwam ter sprake, zoals in de juiste tijd planten en tijdig watergeven bij droogte.

De ideeën worden verder uitgewerkt door een werkgroep, waarvoor inwoners zich konden aanmelden.

11 maart 2024

Enthousiaste inwoners en de werkgroep Klimaatbestendig Fijnaart van de dorpstafel gingen op maandagavond 11 maart aan de slag met de vergroeningsplannen. Dit gebeurde onder begeleiding van Burobol en de gemeente. Op een grote kaart van Fijnaart kon iedere deelnemer aangeven waar hij of zij binnen de bebouwde kom graag bomen of ander groen wil zien.

Bij de plannen wordt het 3-30-300-principe gehanteerd: iedereen zou vanuit zijn huis minstens 3 bomen moeten kunnen zien. Minimaal 30% van de grond in iedere buurt zou onder het bladerdek van een boom moeten vallen (dat zorgt namelijk voor een koelere buurt). En op maximaal 300 meter van je huis – zo’n 5 minuten lopen – zou een parkje moeten zijn.

Tijdens de bijeenkomst is ook nagedacht over de locatie voor ‘toekomstbomen’. Dat zijn bomen op plekken waar ze de komende zestig jaar ongestoord kunnen groeien en die bepalend gaan zijn voor een groener Fijnaart. De eerste bomen worden in oktober 2024 geplant. Dat is meteen het startsein voor andere vergroeningsprojecten in Fijnaart in de komende jaren.

Zelf aan de slag

De werkgroep hoopt dat Fendertenaren enthousiast worden om ook hun eigen tuinen groener te maken. De gemeente heeft daarvoor al een subsidie. Daarover leest u meer op de subsidiepagina. In de komende tijd komen er nog meer mogelijkheden. Hou daarvoor de lokale media, deze website of de social media van de gemeente in de gaten.