Kunnen Oekraïners een bankrekening openen?

Om een bankrekening te openen, is het nodig dat diegene is ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP). Dat kan bij de gemeente. Van wie is ingeschreven in de BRP wordt door de IND het verblijfsrecht geregistreerd. Dit is van belang bij het openen van een bankrekening. Op de website van nvvb leest u daar meer over.

Bij inschrijving heeft een bank verder een aantal gegevens nodig zoals naam, adres en woonplaats. Men moet zich identificeren en ingeschreven staan op een woonadres (officiële inschrijving). Dit kan met een Nederlands identiteitsbewijs (BSN nummer) of een internationaal paspoort. Bankpas is met aansluitende betaalrekening. Kijk op de website geld.nl voor meer informatie.

Wie wel een BSN-nummer en een geldig identiteitsbewijs heeft maar geen woonadres in Nederland kan wellicht toch een particuliere betaalrekening openen bij ING. Ook als je nog geen klant bent van de bank. Niet-klanten moeten dan wel naar een ING-kantoor komen.

Bij ABN Amro geldt hetzelfde als bij ING. Vanuit het buitenland mag je een betaalrekening openen met alleen een BSN-nummer en identiteitsbewijs. Een volledig nieuwe klant moet hiervoor wel bellen met de afdeling International Clients van de bank. De aanvraag wordt vervolgens via e-mail afgehandeld.

De Bunq bank geeft Oekraiense vluchtelingen de mogelijkheid een ‘free easy’ rekening te open; hiervoor is geen BRP registratie nodig. De bank geeft aan dat de rekening voor de duur van 3 maanden is.

Indien het nog niet mogelijk is om een bankrekening te openen (omdat er bijvoorbeeld nog geen BSN is) verstrekt de gemeente tijdelijk een prepaid pinpas. Op deze prepaid pinpas wordt het leefgeld gestort. Het is niet mogelijk om salaris te ontvangen op de prepaid pinpas. Zodra de vluchteling beschikt over een BSN en bankrekeningnummer moet dit aan de gemeente worden doorgegeven en moet de prepaid pinpas worden ingeleverd.