Buurtbemiddeling in tijden van corona

Geplaatst: 2-4-2020

We leven in bijzondere tijden door de maatregelen rondom corona. Het normale leven staat even stil. Bijna iedereen is veel meer in huis, werkt thuis en helpt de kinderen met het schoolwerk. Anderen werken in moeilijke omstandigheden. Er is onzekerheid en soms ook wel angst.

Tegelijkertijd brengt deze tijd ook saamhorigheid. Conflicten worden even aan de kant gezet om voor elkaar te kunnen zorgen. Buren doen boodschappen voor elkaar, initiatieven ontstaan om onze kwetsbare medemens te helpen. Mooi om te zien dat we elkaar in echte crisis weten te vinden.

Maar soms lukt dat even niet. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want u hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en u kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet.

Tips

  • Als u weet dat u een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren of buren met nachtdiensten zoals mensen die in de zorg werken.
  • Realiseer dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Hou hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
  • Als u boos bent of geïrriteerd raakt, nemen emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot u rustig bent voordat u de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf vriendelijk en rustig. Boosheid roept boosheid op en brengt u niet verder.
  • Normaal gesproken adviseren wij de buren elkaar persoonlijk te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. U kunt in ieder geval telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen om even te bellen als u overlast ervaart.
  • Komt u er niet uit met de buren dan zou buurtbemiddeling behulpzaam kunnen zijn met de inzet van vrijwillige buurtbemiddelaars die buren met gesprekken helpen om samen oplossingen af te spreken. In deze tijd is dat even moeilijker, want persoonlijke gesprekken mogen niet plaatsvinden. Maar buurtbemiddeling is deze weken wel gewoon geopend voor een telefonisch adviesgesprek, om te overleggen wat je in uw situatie zou kunnen doen of als u uw verhaal kwijt wilt. Daar zijn we voor.

U kunt ons telefonisch of via whatsapp bereiken op 06-44688219. Ook kunt u ons mailen op buurtbemiddeling@moerdijk.nl of buurtbemiddeling@halderberge.nl.

En als u tips wilt hoe u met uw problemen met de buren om kunt gaan, kijk dan eens op de gloednieuwe site vol met tips problemenmetjeburen.nl.