Raad van State akkoord: Energie A16 gaat door

Geplaatst: 2-12-2020

De bouw van 28 windmolens langs de A16 kan doorgaan. Dat is duidelijk geworden na de uitspraak vandaag van de Raad van State. Het maakt de weg vrij voor onder andere zeven windmolens op Moerdijks grondgebied. “We kunnen dus aan de slag”, reageert wethouder Désirée Brummans van de gemeente Moerdijk. “Goed nieuws voor het klimaat. Daarnaast investeren we een kwart van het rendement uit de windmolens in lokale energieprojecten. Dat is goed voor inwoners en bedrijven.”

Wethouder Brummans: “Er is veel werk aan de winkel. Wij vinden het belangrijk dat onze bewoners en bedrijven voordeel hebben van de windmolens. Een kwart van de winst van de windmolens komt daarom in het Energietransitiefonds. Dit geld is voor lokale energieprojecten waaraan iedereen kan meedoen. Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM) gaat het fonds beheren. Samen moeten we ervoor zorgen dat dit goed wordt uitgevoerd.” De lokale energieprojecten gaan over twee onderwerpen: energie besparen en energie schoon opwekken.  

Energie A16

Energie A16 is een initiatief van de provincie Noord-Brabant die daarmee wil voldoen aan de opgave van de landelijke overheid voor het opwekken van windenergie. In de regio West-Brabant komen 28 windturbines, verdeeld over Breda, Moerdijk, Zundert en Drimmelen. Zeven daarvan dus binnen de gemeentegrenzen van Moerdijk. Naar verwachting draaien de windmolens eind 2022. De energie die de windmolens jaarlijks opwekken is gelijk aan het gemiddeld verbruik van minimaal 100.000 huishoudens.

Lees het bericht van de provincie op Brabant.nl. Meer informatie over het project is te vinden op energiea16.nl.