Voedseleducatie voor kinderen in Waterpoortgebied

Geplaatst: 9-6-2020

Vanaf schooljaar 2020 gaat het project “ ‘n Bietje gezond op Waterpoortgrond” van start. Een project over gezonde voeding met een educatief, lokaal en verbindend karakter voor basisschoolkinderen vanaf groep 6 binnen de gemeenten Moerdijk, Steenbergen, Halderberge, Bergen op Zoom, Goeree Overflakkee en Tholen. 

Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd meer te weten komen over gezonde voeding, zodat ze leren om gezonde en duurzame keuzes te maken. Door zelf te beleven en te ervaren, maken ze zich deze kennismeer eigen en ontdekken zij welk traject voedsel aflegt van Boer tot Bord. 

Tijdens het project bezoeken de kinderen een boerderij of kwekerij en beleven het oogsten of plukken bij de boer/kweker en leren waar, wanneer en op welke manier groenten en fruit groeit. De kinderen gaan aan de slag met het bereiden van streekproducten tijdens een kookworkshop en worden uitgedaagd een gezond recept te bedenken, waarbij ze kans maken op het winnen van een kook-event: “Koken voor familie en vrienden onder begeleiding van een chef-kok.”

Een selectie van de ingezonden recepten wordt tot slot gebundeld in ’n Bietje gezond kinder-kookboek en overhandigd aan lokale restaurants die de uitdaging aangaan gezonde recepten op de kaart te zetten, zodat kinderen in de toekomst ook de mogelijkheid wordt aangeboden in een restaurant te kiezen voor “ ’n Bietje gezond.” 

’n Bietje gezond op Waterpoortgrond komt tot stand in samenwerking met Waterpoort en Jong Leren Eten provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland en is een initiatief van Petra Wevers van KrachtigBuiten (Natuurlijk spelen & Ontmoeten) en Leontine Ouwerling van Gezondheidspraktijk OpjeBordje. 

Aanmelden kan tot uiterlijk 7 september via opjebordje.com. Er is plaats voor maximaal 12 groepen, 2 groepen per gemeente!