Aanpassing Moerdijkse afvalscheiding: blik voortaan bij het plastic afval

Geplaatst: 29-10-2020

Als het aan het college van B en W ligt mogen inwoners van Moerdijk vanaf 1 januari blikafval bij hun plastic afval aanbieden. Tot nu toe moest blik nog bij het restafval, maar op de nieuwe manier kan ook blik beter gerecycled worden en wordt de hoeveelheid restafval weer wat kleiner.

Blik recyclen

“Als we blik niet meer bij het restafval hoeven te stoppen maar bij het plastic, kunnen we het beter recyclen”, legt wethouder Jack van Dorst uit. “Blik is net als bijvoorbeeld glas een grondstof die steeds opnieuw gebruikt kan worden. Overigens werd het blik er uiteindelijk bij de verwerking van het restafval ook uitgehaald. Maar doordat we het vanaf 1 januari niet meer bij het restafval stoppen kan de afvalverwerker het eenvoudiger verwerken en recyclen. En zo hebben we ook nog eens minder restafval.”

Alle plastic verpakkingen

Concreet betekent het dus dat alle plastic verpakkingen, blik en drankenkartons voortaan bij elkaar kunnen. Het gaat dan om plastic flessen, verpakkingen van kaas, vlees en vis, knijpflessen van sauzen en olie, bekers van yoghurt, plastic tasjes, zakjes, shampooflacons, conservenblikken en drankenkartons geschikt voor het verpakken van vloeibare levensmiddelen zoals sappen, water, wijn, melk, vla, soep en sauzen. Meer informatie is te vinden in de Afvalwijzer.

De aanpassing is onderdeel van een geactualiseerde Afvalstoffenverordening die vanaf 28 oktober ter inzage ligt. Die sluit beter aan bij hoe afval nu wordt ingezameld.