College positief over zonnepanelen tussen windmolens Sabinadijk

Geplaatst: 2-9-2021

De eigenaar van het windmolenpark aan de Sabinadijk in Heijningen mag zijn plan uitwerken om tussen de windmolens een klein zonnepark te ontwikkelen. Het college van Moerdijk stemde onlangs onder voorwaarden in met dit verzoek.

Het gaat om ongeveer 7500 zonnepanelen op een smalle, langgerekte strook grond tussen de windmolens aan de Sabinadijk. Er is nog geen vergunning, alleen een principeakkoord. De ontwikkelaar kan nu zijn plannen verder uitwerken, in gesprek gaan met de omgeving en uiteindelijk een aanvraag doen voor de benodigde vergunning.

Bijzondere situatie

Dat het zonnepark er mag komen, is niet vanzelfsprekend: de gemeente Moerdijk is terughoudend als het gaat om zon op land. Wethouder Désirée Brummans: “Er is volop belangstelling voor aanleg van zonneparken in Moerdijk, maar velden vol panelen tasten het landschap aan. We vinden het belangrijk om het agrarische karakter van de gemeente te behouden. Daarom zijn we hier kritisch op.”
Dat het college toch mogelijkheden ziet voor zonnepanelen aan de Sabinadijk heeft een aantal redenen. Zo is de smalle strook grond tussen de molens niet bestemd of geschikt voor agrarisch gebruik. Verder geldt de voorwaarde dat de panelen worden aangesloten op de bestaande aansluiting van de windmolens: op die manier wordt meer duurzame energie opgewekt zonder dat het reeds overbelaste energienet in de regio verder onder druk komt.

Lokaal voordeel

De gemeente hecht veel waarde aan lokale betrokkenheid bij duurzame energieprojecten. Een deel van het park wordt een zogenoemd postcoderoos-project met financieel voordeel voor de omgeving.
“Het project aan de Sabinadijk biedt mooie kansen voor participatie”, bevestigt wethouder Brummans. “Bijvoorbeeld voor inwoners van het beschermde stadsgezicht van Willemstad, die zelf niet zomaar zonnepanelen kunnen plaatsen. Of voor mensen uit Fijnaart, die hun initiatief voor een zonneparkje helaas zagen stranden vanwege de transportschaarste op het elektriciteitsnet.” De ontwikkelaar van het zonnepark staat open voor participatie en onderzoekt in overleg met Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM) de mogelijkheden.