Zorgproject met zinvolle invulling wint Technasium Award 2023

Geplaatst: 19-4-2023

Een zinvolle invulling van een bezoek met dagactiviteiten, zoals een moestuintje onderhouden en origami, zorgen dat bewoners van het Roosendaalse Heerma State ondanks hun dementie toch herinneringen aan hun jonge jaren kunnen ophalen. Met deze creatieve oplossing waren Nina Nolta, Mara van Gastel, Annigje Noteboom en Ilse Vissers de trotse winnaars van de Markland Technasium Award 2023!

Meesterproeven

Voor het eerst heeft een zorgproject het Technasium Award gewonnen. Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan de leerlingen van het Technasium die de beste en meest toepasbare meesterproef oplossing bedenken voor een vraagstuk van een opdrachtgever uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven of vanuit onder andere de zorg. Professor hoogleraar Guszti Eiben gaf tijdens de presentatiemiddag met meesterproeven ook een inspirerende presentatie aan de leerlingen over kunstmatige intelligentie. Het Technasium is een afdeling op het Zevenbergse Markland College waar havo en vwo-leerlingen worden klaargestoomd voor de technische of maatschappelijke beroepen en vervolgopleidingen. Met het Technasium slaan we onder andere een brug naar het bedrijfsleven op het industrieterrein Moerdijk. Er zijn al diverse oud-scholieren die na een hogere beroepsopleiding aan het werk zijn gegaan bij diverse Moerdijkse bedrijven. Een mooie win-win situatie! Vorige week werd de Markland Technasium Award weer uitgereikt. Heb je als Moerdijkse ondernemer een uitdagend vraagstuk voor de leerlingen voor de volgende editie van de Markland Technasium Award? Geef het dan door aan de technator Cor van Leent van Markland Zevenbergen!

Jury

De jury bestaande uit Jan Surewaard (Fokker Elmo), Christiaan Kooijman (Rotako) en wethouder Danny Dingemans waren unaniem. Zij hebben gekeken naar creativiteit, presentatie en inhoud. Wethouder Danny Dingemans: "We hebben de maatschappelijk relevantie dit jaar laten doorwegen. Dit groepje leerlingen heeft laten zien hoe je mensen met dementie die niet meer zo goed kunnen communiceren maar wel behoefte hebben aan contact helpen om dat contact te leggen met mensen die bij hen op bezoek komen."

Prijzen

Nina, Mara, Annigje en Ilse hebben als hoofdprijs een verzorgde tweedaagse reis gewonnen naar het onderzoekscentrum bij Jülich in Duitsland. De tweede prijs (telefoonhouders) is gewonnen door het groepje leerlingen dat in opdracht van Snowworld Rucphen een prototype machine hebben ontwikkeld dat de sneeuw langs de randen kan weghalen. En de derde prijs (magnetisch lampjes) was voor het groepje dat in opdracht van politie West-Brabant een oplossing heeft bedacht tegen cybercrime. We feliciteren alle winnaars met hun welverdiende prijzen!