Een veilige jaarwisseling doen we samen

Geplaatst: 28-12-2023

Ook deze jaarwisseling staan ze weer paraat: de mensen van de meldkamer, politie, brandweer, ambulance en Veiligheidsregio. Een geruststellend idee. Maar veiligheid is van ons allemaal. Daarom geven de hulpdiensten tips, zodat je weet wat jij kunt doen om bij te dragen aan een veilige situatie.

Net als voorgaande jaren hebben de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Moerdijk en Rucphen samen één meldpunt vuurwerkoverlast. Van 27 t/m 31 december kunnen inwoners vuurwerkoverlast melden via het telefoonnummer (0165) 34 97 59. Handhavers kunnen dan snel reageren.  

Openingstijden van het meldpunt vuurwerkoverlast:  

  • 27 december tot en met 30 december: van 13:30 tot 22:30 uur 
  • 31 december van 09:00 tot 17:00 uur. 

Buiten deze data en tijdstippen is dit telefoonnummer niet bereikbaar. Je kunt dan bellen met het algemene nummer van de politie 0900-8844 of naar 112 als er spoed bij is, bijvoorbeeld als op heterdaad vernielingen worden gepleegd of als mensen of dieren worden belaagd met vuurwerk. Geluidsoverlast is geen spoed. 

Wie bel je waarvoor? 

Help jij mee om 112 bereikbaar te houden voor echte noodsituaties?   

  • Brand of acuut (levens)gevaar > bel 112. Ook als je twijfelt. De meldkamer helpt je verder en stuurt de juiste hulpdiensten jouw kant op.  
  • Kleine brand in een vrije omgeving (waarbij het vuur dus niet kan overslaan op iets anders) > bel 0900-0904 voor brandweer zonder spoed  
  • Last van illegaal vuurwerk en ken je de daders > bel tijdens de overlast 0900-8844 voor politie zonder spoed. Is er acuut gevaar (je ziet dat spullen worden vernield of vuurwerk naar mensen of dieren wordt gegooid): bel 112. 
  • Bankje, prullenbak of speeltoestel kapot > meld het ons
  • Vuurwerkschade aan of om je huis > bel je verzekering 

Verboden vuurwerk 

Niet al het vuurwerk mag door consumenten worden afgestoken. Zo is het afsteken van een Chinese rol verboden, net als bepaald knalvuurwerk, zoals rotjes. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is wel toegestaan. Dat is vuurwerk dat het hele jaar vanaf twaalf jaar mag worden gebruikt. 

Bereid jezelf voor om ongelukken te voorkomen.  

Carbidschieten 

Carbidschieten is een traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Zorg dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van dé vijf tips voor veilig carbidschieten. Alle informatie over de BOCK-campagne vind je op de website van Wie is de Bock

Wensballonnen 

Volgens de Aziatische cultuur brengt de wensballon geluk. Een wensballon ziet er mooi uit, maar het oplaten brengt ook risico’s met zich mee. Wensballonnen hebben een open vlam en kunnen daardoor brandgevaarlijk zijn. De brandweer raadt het gebruik van wensballonnen af. De regels zijn namelijk zo ingewikkeld, dat het bijna niet mogelijk is om een wensballon veilig op te laten. Wil je tóch een wensballon oplaten, lees dan eerst op de website van de brandweer wat de spelregels zijn. 

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant wenst je een veilige jaarwisseling!