Peter Mulders, buurtpreventist Zevenbergen: "Je krijgt er echt iets voor terug"

Geplaatst: 18-12-2023

“Buurtpreventie is elkaar steunen en proberen te zorgen voor een veilige en leefbare buurt.” Zo vat Peter Mulders in 1 zin samen wat hij en z’n collega’s van Buurtpreventieteam Zevenbergen Centrum Zuid doen.

Peter is samen met Wim van Vlimmeren coördinator van het team. Dat bestaat uit een groep van 9 personen die regelmatig rondes loopt en een WhatsApp-groep met 24 leden. “Wanneer zij iets zien wat niet hoort kunnen ze een melding doen namens Buurtpreventie bij bijvoorbeeld gemeente of politie”, vertelt Peter. “Dat werkt. Er wordt serieus gekeken naar die meldingen. Ook hebben we goed contact met boa’s, politie en gemeente. Zo kunnen we altijd iets aankaarten. En we lopen onze rondes in de Buurtpreventie-hesjes. Je ziet dat dat mensen vertrouwen geeft. Soms worden we ook geattendeerd op zaken die misschien niet in orde zijn. Dan kunnen we iemand aanspreken en aangeven wat er eventueel niet correct is. Dat wordt gewaardeerd, het gebeurt zelden dat iemand agressief wordt.”

Nieuwe leden gezocht

Mede ook door de coronacrisis is de groep die de rondes loopt een stuk kleiner geworden. “We hopen daarom dat zich nieuwe leden aanmelden, bijvoorbeeld in de Lange Noordstraat en Lage Wipstraat en de straten daaromheen”, legt Peter uit. “Je krijgt er echt iets voor terug: leuke contacten met teamleden en buurtbewoners. En je kunt iets moois doen voor je buurt.”

Grootste succes

“Ons grootste succes als Buurtpreventieteam? Een paar jaar geleden waren veel steegjes ’s avonds nog echt donker. Dat zorgt er niet voor dat je je veilig voelt. We hebben samen met de gemeente en Woonkwartier geregeld dat er Solar-lampjes aan gevels zijn aangebracht. Dat maakt echt een verschil. Ik zie nog steeds steegjes zonder verlichting, dat is echt donker hoor.”

Meer weten over Buurtpreventie in uw woonplaats? Bekijk dan de pagina Buurtpreventie.

Heeft u vragen, of wilt u zich aanmelden voor een Buurtpreventieteam? Stuur dan een email naar veiligheid@moerdijk.nl.