“Je moet eens weten hoe vaak je vriendelijk begroet wordt!” - Buurtpreventie Klundert

Geplaatst: 11-1-2023

Ze zijn allebei coördinator van een Buurtpreventieteam in Klundert. Ze zorgen voor de schema’s die bepalen wie van hun buurtpreventisten wanneer een toezichtronde door een wijk lopen. Maar Wijnand Romijn en Marcel Langeweg lopen zelf ook regelmatig hun ronde. “Je kunt zo echt een steentje bijdragen aan het veiligheidsgevoel van inwoners. En dat is voor jezelf ook fijn.”

De 39 leden van het Buurtpreventieteam van Wijnand (Team Blauwe Hoef) en de 30 leden van Marcels team (Team Wijk 3, dat is het centrum) leveren met hun extra ogen en oren een belangrijke bijdrage aan een veilige en schone buurt. “Maar er gebeurt gelukkig weinig in Klundert”, vertelt Marcel. “Ik wil niet claimen dat wij van Buurtpreventie daar verantwoordelijk voor zijn, maar wat we doen kan ook zeker geen kwaad.”

“Er zijn weleens jongeren die voor geluidsoverlast zorgen. Dan melden we dat bij de politie, of we spreken ze aan en kijken of we er samen uitkomen”, vult Wijnand aan. “Of iemand die iets te uitnodigend de poort open laat staan. Dan zeg je even dat het beter is om ‘m dicht te doen. Maar vreemden die zich hier verdacht gedragen, dat zien we in Klundert amper joh.”

Klinkt allemaal prima en ‘in control’, en toch kunnen de Buurtpreventieteams van Marcel en Wijnand zeker nog nieuwe leden gebruiken. “We lopen onze rondes als het kan in koppels, elk minimaal één keer per maand. Dan kom ik dus mensen tekort bij het compleet maken van de schema’s”, legt Marcel uit. “Ik krijg ook niet alle dagen vol gepland”, vult Wijnand aan. “Dus nieuwe mannen en vrouwen zijn meer dan welkom. En het is ook gewoon leuk, sociaal: je leert je wijk en de mensen nog beter kennen.”

Marcel: “Je bent lekker buiten en kijkt met andere ogen naar je omgeving. En het wordt nog gewaardeerd ook. Je moet eens weten hoe vaak je vriendelijk begroet wordt!”

Meer weten over Buurtpreventie in uw woonplaats? Bekijk dan de informatie op de pagina 'Buurtpreventie'

Heeft u vragen, of wilt u zich aanmelden voor een Buurtpreventieteam? Stuur dan een email naar: veiligheid@moerdijk.nl.