Vol vertrouwen naar de middelbare school met ‘Klaar voor het Middelbaar’

Geplaatst: 12-6-2023

Alle groep acht leerlingen van de basisscholen in de gemeente Moerdijk gaan begin juni van start met de projectweek ‘Klaar voor het middelbaar!’. Tijdens deze week volgen de scholieren op één dag diverse interactieve workshops van Karate Moerdijk, Halt en MeerMoerdijk op drie locaties in de gemeente Moerdijk.

De dag staat helemaal in het teken van de overstap van de basisschool naar de brugklas en alle uitdagingen die hierbij kunnen komen kijken, met het accent op weerbaarheid. Zo kunnen de kinderen vol vertrouwen naar de middelbare school!

Steuntje in de rug

Wethouder Pauline Joosten: “De stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is best een spannende stap. Daarom vind ik het goed dat deze workshops aangeboden worden. Zo kunnen we de kinderen een steuntje in de rug bieden, hen helpen weerbaar te worden maar zeker ook te leren genieten van deze volgende stap. Het is mooi dat we dit met verschillende samenwerkpartners organiseren. Niet apart, maar samen.”

Projectweek

De ‘Klaar voor het middelbaar!’ projectweek vindt plaats in de week van maandag 5 juni tot en met donderdag 9 juni 2023. Er is gedurende deze week op drie Moerdijkse locaties een dagprogramma met diverse workshops. De workshops vinden plaats bij De Parel in Fijnaart op maandag 5 juni, bij Het Trefpunt in Zevenbergen op dinsdag 6 juni en bij De Niervaert in Klundert op donderdag 8 juni. Op deze dagen volgen de leerlingen drie workshops afgewisseld met energizers. Energizers zijn beweegbreaks, korte activiteiten die het bewegen stimuleren. De leerlingen worden vooraf in drie groepen ingedeeld waarbij ze niet met eigen klassen bij elkaar zitten, zodat de leerlingen alvast kennis kunnen maken met nieuwe kinderen van andere basisscholen.

Diverse workshops

De workshops zijn weerbaarheid door Karate Moerdijk, ‘online respect dat is perfect’ door Halt en ‘kom in de brugklas’ door MeerMoerdijk. De les van Karate Moerdijk bestaat onder andere uit verschillende opdrachten die bijdragen aan de weerbaarheid van jongeren. Zo gaan jongeren bijvoorbeeld ervaren wat de kracht van doelen stellen is, durven ze elkaar aan te spreken aan de hand van praktische voorbeelden, leren ze een eigen mening te vormen, stevig te staan en rekening met elkaar te houden. In de workshop van Halt leren de jongeren hoe je online op een leuke en veilige manier met elkaar omgaat. Jongeren leren ook welk onlinegedrag strafbaar is en ook hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze zelf geen slachtoffer en ook geen dader worden. De les van Meer Moerdijk bestaat uit verschillende spellen. Zo gaan ze een boekentas vullen. Met als uiteindelijk doel dat jongeren het nut van kluisjes inzien. Ook leren de jongeren hoe ze boeken moeten kaften.

Afsluiting

Op donderdag 8 juni van 19.00 uur tot 21.00 uur werd de projectweek afgesloten met een ‘Brugfeest’ incl. DJ in de aula van het Markland College in Zevenbergen. Op deze manier leren de leerlingen elkaar en de middelbare school alvast kennen op een leuke en eigentijdse manier. Parallel aan het feest voor de leerlingen was er op 8 juni in de avond een bijeenkomst voor de ouders in de Moerdijkzaal van het gemeentehuis met gastspreker Marina van der Wal. Wethouder Pauline Joosten opende de ouderbijeenkomst.