Gemeente Moerdijk lanceert nieuwe huisstijl

Geplaatst: 12-6-2023

De gemeente Moerdijk heeft een nieuwe huisstijl. De oude huisstijl voldeed niet aan de eisen van deze tijd. De nieuwe huisstijl wordt geleidelijk doorgevoerd en zal in de komende maanden op steeds meer plekken zichtbaar zijn.

De oude huisstijl van de gemeente Moerdijk dateert van de gemeentelijke herindeling in 1997 en is dus ruim 26 jaar oud. Die huisstijl werd ontworpen voor gebruik op papier. Tegenwoordig communiceren we vooral digitaal. Daarvoor was de oude huisstijl niet geschikt. Hij voldeed bovendien niet aan de toegankelijkheidsrichtlijnen.

Gevoel van thuiskomen

De nieuwe huisstijl is ontworpen door Brandbits, een Bredaas bureau van drie ondernemers die zijn geboren en getogen in de gemeente Moerdijk. Voor het onderwerp deed het bureau uitgebreid onderzoek met straatinterviews en een online enquête waarop honderden inwoners reageerden. De Moerdijkbrug werd vaak genoemd als symbool voor Moerdijk dat mensen het gevoel van thuiskomen geeft. De kleur groen vonden inwoners het best bij de gemeente passen.

Herkenbaar

Wethouder Bennie Blom: ‘In het nieuwe beeldmerk herken je het monument bij de Moerdijkbrug, maar ook de letter M. De schuine lijnen komen terug in het wapen en de vlag van Moerdijk. Het is herkenbaar, eenvoudig en krachtig. Dat past bij Moerdijk.’

Stapsgewijs

Per vandaag voert de gemeente het nieuwe logo en gebruikt ze de nieuwe huisstijl in haar communicatie. Maar het oude logo is niet meteen verdwenen. Bennie Blom: ‘We vervangen middelen stapsgewijs. Dat scheelt in de kosten. Inwoners zullen het oude logo de komende tijd dus nog tegenkomen.’

Vijf vragen over de nieuwe huisstijl

Waarom is een nieuwe huisstijl nodig?

De bestaande huisstijl van de gemeente is 25 jaar oud. Hij voldoet niet aan de eisen van deze tijd, zoals de toegankelijkheidsrichtlijnen voor visueel beperkte mensen. Daarnaast is de huidige huisstijl niet geschikt voor digitale toepassing. De gemeente Moerdijk wil een herkenbare huisstijl die breed toepasbaar is en toegankelijk voor iedereen.

Hoe zijn inwoners betrokken bij het ontwerp van de nieuwe huisstijl?

Begin 2023 hield het bureau dat de nieuwe huisstijl heeft ontwikkeld straatinterviews in alle kernen van de gemeente. Ook konden inwoners hun inbreng geven via een online vragenlijst. Uit de gesprekken en het onderzoek bleek dat de Moerdijkbrug voor veel inwoners een herkenbaar symbool is. De kleur groen is de kleur die inwoners het beste vinden passen bij de gemeente Moerdijk.

Ik zag het oude logo nog op een auto, hoe kan dat?

Het logo van de gemeente Moerdijk staat op heel veel middelen. Met het oog op de kosten vervangen we niet alles in één keer maar stapsgewijs. U kunt het oude logo de komende tijd dus nog tegenkomen.

Wie heeft het nieuwe huisstijl gemaakt?

Ontwerpbureau Brandbits. Dit is een Bredaas bedrijf van drie jonge ondernemers die geboren en getogen zijn in de gemeente Moerdijk.

Wat is de gedachte achter het nieuwe logo?

Het logo van de gemeente Moerdijk bestaat uit een beeldmerk en de gemeentenaam. Het beeldmerk is geïnspireerd op de Moerdijkbrug en het monument bij de brug. De brug is voor veel inwoners een symbool van verbinding en thuiskomen. De letter M versterkt de herkenbaarheid. De schuine lijnen komen terug in het wapen en de vlag van Moerdijk. De opwaartse lijnen staan voor vooruitgang. Het beeldmerk is krachtig door zijn eenvoud. Het is makkelijk te onthouden.