Vlotte en veilige oversteek voor fietsers/voetgangers tijdens afsluiting Haringvlietbrug

Geplaatst: 6-6-2023

Zevenbergen, 6 juni 2023 - Tijdens de geplande afsluiting van de Haringvlietbrug zorgt een gratis veerdienst ervoor dat fietsers en voetgangers moeiteloos en veilig kunnen oversteken. De veerpont biedt ruimte aan ongeveer 175 voetgangers of 75 passagiers met een fiets of brommer, en er is elke 30 minuten een afvaart aan beide oevers. Om het te verwachten sluipverkeer door de afsluiting tegen te gaan neemt de gemeente Moerdijk op verschillende plaatsen maatregelen.

,,We willen fietsers en voetgangers ongehinderd laten reizen tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug", zegt wethouder Danny Dingemans. ,,De zorgvuldig opgestelde dienstregeling zorgt ervoor dat er voldoende vertrekmogelijkheden zijn gedurende de dag, zowel op werkdagen als in het weekend."

Pont De Banaan

Aan de zuidzijde bij recreatiegebied De Banaan vertrekt de eerste pont op werkdagen om 06.15 uur en de laatste afvaart is om 19.45 uur. Op zondagen vaart de eerste pont om 11.15 uur en is de laatste afvaart om 19.45 uur. Aan de noordzijde van de brug vertrekt de eerste pont op werkdagen om 06.00 uur en eindigt de laatste afvaart om 19.30 uur. Op zondagen begint de eerste pont om 11.00 uur en de laatste afvaart is om 19.30 uur. De pont gaat vanaf zaterdag 10 juni varen.

Kom met de fiets

Om de drukte bij de vertreklocatie van de pont op recreatiegebied De Banaan te voorkomen, adviseert de gemeente de gebruikers om zoveel als mogelijk met de fiets te komen. Op De Banaan is er geen gelegenheid om de auto te parkeren. Op de carpoolplaats aan de A29 is beperkte parkeergelegenheid beschikbaar. Voor fietsers is er een tijdelijke fietsenstalling geplaatst. In samenwerking met de gemeentes Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Moerdijk zetten we gratis pendelbussen in tussen P+R-terreinen en de pont. Vooral in de ochtend- en avonduren verwachten we drukte bij de pont.

Gratis pendeldienst

In de gemeente Moerdijk rijdt een gratis pendelbus tussen verschillende haltes en recreatiegebied De Banaan. De pendeldienst start bij het busstation Steenpad in Willemstad, en rijdt via de bushalte in Helwijk en de Carpoolplaats Willemstad in Heijningen naar de pont. Houd er rekening mee dat er beperkte parkeergelegenheid is bij de Carpoolplaats Willemstad. De pendeldienst wordt verzorgd door Taxi Goverde.

Bekijk de kaart onderaan dit nieuwsbericht.

Maatregelen tegen sluipverkeer

Naast de veerdiensten en pendelbussen, neemt de gemeente Moerdijk, in samenwerking van wegbeheerder Rijkswaterstaat, belangrijke verkeersmaatregelen. Deze zijn bedoeld om sluipverkeer tegen te gaan, de verkeersstromen te reguleren en de veiligheid te waarborgen voor omwonenden.

Johan Willem Frisostraat Moerdijk

In de Frisostraat in de plaats Moerdijk plaatst Rijkwaterstaat een sluis met een hek. De sluis kan voor hulpdiensten en bij calamiteiten worden geopend en gesloten via een sms-systeem. De afsluiting wordt ter plaatste aangegeven met de welbekende gele informatieborden. Ook op de A17, en de afrit, komen borden met informatie over de afsluiting.

Zevenbergschenhoek

Om de verkeersdrukte in de kern Zevenbergschenhoek te minimaliseren, wordt de rotonde bij de komgrens (De Vlijt) vierkant afgesloten. Dit houdt in dat de toegangsweg naar het dorp wordt dichtgezet met betonblokken. Doorgaand verkeer wordt op de rotonde gedwongen links af te slaan om via de Hoge Zeedijk hun weg te vervolgen. Rechtsaf via De Vlijt is alleen bestemd voor bestemmingsverkeer. De politie houdt de rotonde goed in de gaten en schroomt niet het bonnenboekje te trekken. Weggebruikers die geen bestemming hebben in het dorp worden overigens gewaarschuwd via borden, over de hoogte van de boetes

Lapdijk

De Lapdijk is een zeer smalle dijk met veel fietsers. Om die reden komt er een landbouwsluis in de dijk, zodat alleen fietsers, vrachtwagens en landbouwverkeer erlangs kan. Ook deze afsluiting wordt met duidelijke bebording aangegeven.

Achterdijk

Hoewel er veel overlast wordt ervaren op de Achterdijk, is het niet mogelijk deze weg volledig af te sluiten. Dit omdat de Achterdijk een belangrijke functie vervult in de verkeersafwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de Achterdijk wordt afgesloten, de problemen op andere wegen in de gemeente zich gaan ophopen. Uit datzelfde onderzoek blijkt overigens dat de weg de te verwachten verkeersdrukte ook best aankan. Hoewel er ongetwijfeld, zoals ook op andere plaatsen, er filevorming kan optreden.

Oude Heijningsedijk

Op basis van berekeningen wordt een toename van verkeer verwacht op de Oude Heijningsedijk. Tijdens de meivakantie hebben bewoners en ondernemers daar echt geen problemen of hinder ervaren. Daarom komen er momenteel geen specifieke maatregelen. De situatie wordt echter nauwlettend gemonitord. Indien nodig, zijn reeds alle voorbereidingen getroffen voor een eventuele afsluiting.

‘Rekening houden met de leefbaarheid’

"We willen benadrukken hoe belangrijk het is om de verkeersveiligheid op onze dijken en wegen te waarborgen. Veel van deze smalle wegen zijn niet geschikt voor extra verkeer. We vragen vriendelijk om de aangewezen omleidingsroutes te volgen in plaats van bekende sluiproutes. Zo blijft het aangenaam en veilig voor fietsers, en houden we rekening met de leefbaarheid van onze bewoners in de woonkernen en het buitengebied," aldus de wethouder.

Voor meer informatie over alle maatregelen en updates over de afsluiting van de Haringvlietbrug kunt u terecht op de website van de gemeente Moerdijk.

Pendeldienst Haringvlietbrug