Moerdijkers in actie tegen zwerfafval

Geplaatst: 10-3-2023

Heel Nederland aan de grote voorjaarsschoonmaak in eigen dorp of stad. Dat gebeurt op de Landelijke Opschoondag, die dit jaar plaatsvindt op zaterdag 18 maart. Ook in de gemeente Moerdijk gaan op allerlei locaties mensen aan de slag voor een smetteloze buurt.

Veel Moerdijkers hebben schoon genoeg van zwerfafval. Op zaterdag 18 maart, de 21e editie van de Landelijke Opschoondag, steken ze de handen uit de mouwen. Er zijn onder meer opruimacties in Zevenbergen, Moerdijk, Zevenbergschen Hoek en Standdaarbuiten. Ook in Langeweg gaan ze aan de slag, maar dan iets later: op zaterdag 22 april.

Wie wil helpen, is van harte welkom. Wil je zelf een actie starten, dan zie je op www.nederlandschoon.nl/#sluit-je-aan in een oogopslag wat je kunt doen. In je eentje, met je buren, als bedrijf, school of vereniging.

Meten is weten

Wie zwerfafval verzamelt, verzamelt ook informatie. Als je bijhoudt wat je vindt, en op welke plekken, draag je bij aan waardevol onderzoek waarmee het zwerfafvalprobleem gerichter aangepakt kan worden. Meedoen met onderzoek kan simpel met de Litterati-app die je downloadt in de App Store (Apple) of Google Play (Android).

Leen een grijper

Veel plaatsen in Moerdijk hebben vaste zwerfafval-coördinatoren. Deze mensen organiseren opruimacties en gaan het hele jaar door regelmatig zelf op pad om zwerfafval te rapen. Bij deze coördinatoren kun je materiaal lenen dat zwerfafval rapen makkelijker maakt, zoals grijpers en vuilniszakringen. De contactgegevens van de coördinatoren staan op de website van Moerdijk.