Onderzoek en ontwerpen op het Technasium

Geplaatst: 29-3-2023

Het Technasium op het Markland Zevenbergen is een onderwijsstroom voor vwo- en havoleerlingen. Centraal binnen het Technasium staat het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) waarin ook examen wordt gedaan.

Voor een technasiumopdracht gaat de leerling in teamverband onderzoeken en ontwerpen en presenteert tot slot zijn/haar ontwerp aan onder andere de opdrachtgever. In het examenjaar havo 5 en vwo 6 wordt aan één opdracht gewerkt: de meesterproef.

Meesterproef

Donderdag 13 april 2023 vindt in de Moerdijkzaal in het gemeentehuis van de gemeente Moerdijk de presentatie van de meesterproef plaats: 10 groepen leerlingen van het havo en vwo laten kort zien en horen voor welke opdrachtgever zij welk onderzoek hebben gedaan en welke oplossingen voor de vraag c.q. vragen zijn bedacht. Tijdens de presentatiemiddag wordt de beste meesterproef bekroond met de Markland Technasium Award 2023. Ook de opdrachtgever van de winnende groep leerlingen krijgt deze middag een award. De Markland Technasium Award komt tot stand dankzij de samenwerking tussen de drie O’s: Gemeente Moerdijk (Overheid), Havenbedrijf (Bedrijven/Ondernemers) en Markland Zevenbergen (Onderwijs).

Samenwerking

“De veelzijdigheid in technische beroepen in de gemeente Moerdijk en de regio is groot en de behoefte aan technisch geschoold personeel groeit. Het is vakmanschap waar bedrijven om springen. Van lasser tot monteur, maar ook in ICT en logistiek is nu, maar zeker in de toekomst veel werk te vinden. Om die toenemende vraag aan te kunnen en bedrijven aan vakkundig personeel te helpen investeren we als gemeente in scholing en het enthousiast maken van jongeren voor een technisch beroep. Dat kan al vroeg en eenvoudig, door er voor te zorgen dat kinderen in het basisonderwijs in aanraking komen met techniek. Goed om te zien is dat de scholen in onze gemeente hier graag in meedoen en dat het Markland College het Technasium aanbiedt met de meesterproeven; zo kun je samen doorpakken. Dit is een prachtige samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid”, licht wethouder Danny Dingemans toe.

Meer informatie vind je op de website van Markland