BEVO Seals oefening 5 t/m 9 juni

Geplaatst: 1-6-2023

Van maandag 5 tot donderdag 9 juni trainen twee Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in en rondom omgeving Moerdijk. Op de bovengenoemde dagen trainen de Apaches in samenwerking met ondersteunende eenheden van de Koninklijke Landmacht. De helikopters vliegen daarbij op lage hoogte.

Vliegen onder verhoogde dreiging

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging, is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.

Meer informatie over vlieghoogten en waarom militaire helikopters laag vliegen kunt u lezen op de pagina 'Geluidhoeveelheid en vlieghoogten' van de website van Defensie. De operationele informatie zoals tijden en precieze locatie maakt het DHC vooraf niet bekend.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Defensie bereidt militaire oefeningen graag zorgvuldig voor, zo ook militaire vluchten. Essentieel voor alle vliegende eenheden van de Koninklijke Luchtmacht, maar ook voor de omgevingen waarin defensie oefent. Vliegbewegingen spreiden we zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland. Daarnaast nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor leefomgevingen te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Overlast wordt zo veel als mogelijk geminimaliseerd door de toegestane vlieghoogtes aan te houden. Wanneer u toch overlast/hinder ervaart, kunt u dit melden via het online klachtenformulier. Op de pagina 'Vliegbewegingen' van de website van Defensie leest u meer informatie over vliegbewegingen en oefeningen.

Volgt u ons voor actuele vliegbewegingen over helikopters ook via twitter: @dhcluchtmacht @Kon_Luchtmacht