Bibliotheek West-Brabant en Surplus helpen inwoners verder op weg

Geplaatst: 12-5-2023

Beter een goede buur dan een verre vriend! Dat is zeker van toepassing op de Bibliotheek West-Brabant en Surplus in Zevenbergen. Op meerdere vlakken slaan zij de handen ineen om inwoners van gemeente Moerdijk verder te helpen. Zoals ook met de spreekuren van Surplus Welzijn Geld & Recht in de bibliotheek in Zevenbergen.

Pauline Joosten: “Samenwerkingen als deze kan ik alleen maar toejuichen. De kracht zit in de laagdrempeligheid. Hoe tof om te zien en horen dat steeds meer mensen de bieb weten te vinden. Het gaat daarbij allang niet enkel meer om alleen het lenen van een boek. Vrijwilligers zoals van Geld & Recht die hun kennis en tijd lenen om andere mensen te helpen op deze fijne plek? Daarmee mogen we in onze handjes knijpen.”

Geld & Recht en Informatiepunt Digitale Overheid

De spreekuren van Geld & Recht zijn een mooi verlengstuk van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) dat ook in de bibliotheek te vinden is. Via de spreekuren en het informatiepunt kunnen inwoners terecht voor vragen over de digitale overheid, zoals bijvoorbeeld het online aanvragen van zorg en toeslagen. Ze zijn beiden gratis te bezoeken. De dienstverlening van Surplus is hiermee beter te vinden en goed te bereiken. Daarnaast verwijzen de bieb en Surplus mensen gemakkelijker naar elkaar door. Mariska van Beek, Programmamaker Publieke Dienstverlening bij Bibliotheek West-Brabant: “de samenwerking met onze buren vanuit het IDO-punt is een mooi voorbeeld van elkaar helpen en versterken. We werken lokaal samen en verwijzen door naar collega-organisaties in Moerdijk zoals Surplus. Zo worden bezoekers niet van het kastje naar de muur gestuurd, maar worden ze écht verder geholpen met hun IDO-vraag.”

Samenwerken

De moderne IDO-units (werkplekken die eruit zien als een treincoupé) die door de bibliotheek gefaciliteerd zijn, worden zowel gebruikt voor het spreekuur van Geld & Recht als voor IDO-afspraken. Door de korte lijnen zorgen de ‘buren’ er samen voor dat onze inwoners sneller op de juiste plaats terechtkomen. Landelijke thema’s als armoede, laaggeletterdheid, eenzaamheid, digitale vaardigheden en basisvaardigheden zoals taal en rekenen hebben veel raakvlakken met elkaar. Door de samenwerking met elkaar te intensiveren helpen we Moerdijkse inwoners verder op weg. Vrijwilligers: “Het is een prettige werkplek met een goede sfeer hier bij de bibliotheek. Er lopen altijd wel mensen rond. Het is ook heel fijn dat we korte lijnen hebben met medewerkers van de bibliotheek, waardoor we inwoners nog sneller en beter kunnen helpen.”

In gesprek

Op maandag 8 mei bezocht wethouder Pauline Joosten van de gemeente Moerdijk de Bibliotheek West-Brabant in Zevenbergen. Professionals van Surplus, van de Bibliotheek West-Brabant en vrijwilligers zijn samen met haar in gesprek gegaan. Met de komst van de wethouder is de IDO-werkplek officieel geopend.