Campagne 'We zijn zelf het medicijn' vraagt aandacht voor gezonde hersenen

Geplaatst: 24-5-2023

Vanaf 1 juni tot en met 30 juni 2023 is de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ op veel plekken zichtbaar in Moerdijk. Met deze campagne wordt er aandacht gevraagd voor de preventie van dementie. 

Uit recent onderzoek  blijkt dat je door gezonder te leven de kans en het verloop op dementie kunt vertragen. Dementie is niet te genezen en er is helaas ook nog geen medicijn beschikbaar. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Dementie helemaal voorkomen is niet mogelijk. Er spelen immers ook andere persoonlijke factoren mee, zoals erfelijkheid. Toch zijn er een aantal factoren die je wel kunt beïnvloeden. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter het is. Hierin kan iedereen zelf een belangrijke rol spelen. Door gezonder te leven, verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen en vertraag je het verloop van de ziekte. Bij de meeste mensen is nog niet bekend dat je zelf het risico om dementie te krijgen voor een deel kunt verkleinen. 

Leefstijladviezen

Door de leefstijladviezen na te leven zorg je voor een betere hersengezondheid, maar help je ook andere ernstige aandoeningen te voorkomen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.In de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ staan 3 leefstijladviezen centraal:

  • Blijf nieuwsgierig (heb een doel, een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Eet gezond (veel groente en fruit, rook niet)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)

Help ook meeDe GGD West-Brabant is samen met regionale dementienetwerken initiatiefnemer van de campagne. Help jij ons ook mee door de campagne uit te dragen? Op de website www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/westbrabant vind je gratis posters en andere materialen, of mail naar preventie@ggdwestbrabant.nl voor meer informatie.