Moerdijkse Blokdijk krijgt 100% biologisch ‘harsfalt’

Geplaatst: 1-11-2023

Een primeur voor de Blokdijk in het buitengebied van Moerdijk: een deel van deze weg krijgt binnenkort een deklaag van Harsfalt, een duurzaam alternatief voor gewoon asfalt. Op 31 oktober gaat het werk van start.

De gemeente Moerdijk heeft een uitgebreid wegennet met relatief veel asfalt in het buitengebied. Traditioneel asfalt is milieubelastend, onder meer omdat bitumen wordt gewonnen uit ruwe olie. In Harsfalt is het bitumen vervangen door een 100% biologisch bindmiddel dat bestaat uit een mix van biologische oliën, hars en lignine uit olifantsgras.

Schoner en veilig

Nog een voordeel: Harsfalt wordt op een lagere temperatuur gemaakt, wat zorgt voor ruim een derde minder CO2 in vergelijking met ‘gewoon’ asfalt. Alle bestanddelen en het mengsel zijn door het Asfalt Kenniscentrum onderzocht op onder andere gezondheid, milieu en herbruikbaarheid. Proefvakken Harsfalt worden door dit kenniscentrum gemonitord.

Tests in uitvoering

Moerdijk wil een duurzame voorloper zijn in het wegenonderhoud. Eerder dit jaar werd bij Heijningen al koudgerecycled asfalt toegepast: eveneens een primeur. Na verschillende proefvakken met Harsfalt op lichtbelaste wegen buiten Moerdijk is het nu tijd om dit product toe te passen op een wat zwaarder belaste weg. De Blokdijk is daarvoor zeer geschikt.