Aziatische hoornaar gezien? Meld het!

Geplaatst: 16-10-2023

De Aziatische hoornaar is een grote wesp die schadelijk is voor bijen, hommels en andere insecten. Binnenkort gaan de koninginnen weer op zoek naar een plek voor een nieuw nest. Ziet u een Aziatische hoornaar? Maak dan een foto en meld het op www.waarneming.nl.

De Aziatische hoornaar is een wesp die niet in Nederland thuishoort, maar sinds een aantal jaar vliegt hij toch in ons land rond. Op Groningen na is hij in alle provincies gezien, maar vooral in Zeeland en Noord-Brabant. Om zijn larven te voeden, vangt deze hoornaar veel honingbijen, wilde bijen en andere insecten. Daarom wordt hij in de hele Europese Unie bestreden.

Herken de hoornaar

De Aziatische hoornaar is een flinke wesp: bijna 2 keer zo groot als een gewone wesp of honingbij. Hij is vrijwel geheel zwart met een kleine geeloranje vlek op het achterlijf en poten met gele uiteinden. Dat onderscheidt hem ook van de Europese hoornaar: die is nog een beetje groter dan de Aziatische, maar heeft opvallend rode poten, veel rood aan de kop en borst en geel en zwart op bijna zijn hele achterlijf. De Europese hoornaar doet geen kwaad, de Aziatische wel. Daarom is het belangrijk dat ze bestreden worden.

Nieuwe nesten

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform ‘Stop invasieve exoten’: ‘Binnenkort gaan de koninginnen uitzwermen op zoek naar een plek om volgend jaar een nieuw nest te beginnen. Een nest kan honderden koninginnen bevatten. Op basis van een melding kan het nest tijdig worden opgespoord en bestreden.’

Maak een melding

Wees in de komende tijd daarom alert op Aziatische hoornaars. Ziet u er eentje, maak er dan een foto van, ga naar de website van Waarneming en maak een melding.

Meer informatie

Meer lezen over de Aziatische hoornaar en het verschil met zijn goedaardige Europese soortgenoot? Het Vlaamse Natuurpunt heeft een beschrijving met duidelijke foto’s. In de folder van EIS Kenniscentrum Insecten leest u alles over de hoornaar in Nederland.