GFT? In de groene kliko ermee

Geplaatst: 26-10-2023

Van klokhuis tot kippenbotjes en van mosselschelpen tot een bananenschil: al het gft-afval hoort in de groene kliko. Dat is de boodschap die de gemeente Moerdijk in de komende weken verspreidt. Het doel: minder gft bij het restafval. Want dat is beter voor het milieu én de portemonnee. Zo doen we dat, in Moerdijk.

Dat uitgebloeide bloemen in de gft-bak mogen, weten de meeste mensen wel. Maar etensresten belanden vaak in gewone vuilnisbak. Bijna een derde van het restafval van Moerdijkers hoort eigenlijk in de gft-container thuis. Zonde, want gft krijgt een tweede leven als biogas of compost, terwijl restafval bij verbranding het milieu juist belast. En als belastingbetaler zie je een onnodig hoge restafvalberg ook terug in de afvalstoffenheffing, want restafval is de duurste afvalsoort om te verwerken.

Tussenkop

Om mensen bewust te maken dat gft-afval, en vooral ook etensrestjes, schillen en klokhuizen in de gft-bak horen, vraagt de gemeente Moerdijk hiervoor in de komende weken aandacht. Dat gebeurt onder meer met kennisquizjes op social media. Om afval scheiden makkelijker te maken, worden gft-aanrechtbakjes uitgedeeld in de hele gemeente. De planning daarvan is nog niet bekend.

Frisse kliko

Vrees voor beestjes of geuroverlast weerhoudt mensen er soms van hun gft-container te gebruiken. Dat is niet nodig, want er zijn allerlei manieren om de container zo fris mogelijk te houden. Een laagje stro of oude kranten op de bodem voorkomt dat afvalresten aankoeken of vastvriezen in de winter. Een handje zaagsel absorbeert vocht en geurtjes. Verpak etensrestjes in een oude krant of biologisch afbreekbaar afvalzakje, dan krijgen vliegjes en maden minder kans en zet de container op een zo koel mogelijke plek.

Van mossel tot koffieprut

Wat mag er allemaal in de groene kliko? Meer dan veel mensen denken. Groente-, fruit en tuinafval en uitgebloeide bloemen, maar ook restjes (gekookt of ongekookt) eten, filterzakjes met koffiedik en theezakjes. Doppen van pinda’s en noten en eierschalen mogen in de gft-container, net als schelpen van mosselen en andere zeedieren, restjes vlees en vis. Dat geldt ook voor botjes van bijvoorbeeld kip en korstjes van de kaas waar u het plastic afgehaald heeft.

Meer weten?

Meer tips en praktische informatie over afvalsoorten en afval scheiden vindt u op onze pagina Afval. Op de pagina groente, fruit en tuinafval leest u wat bij het gft mag en hoe u een extra gft-container aanvraagt als één container voor u te weinig is.