Koning en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengen werkbezoek aan Moerdijk in het kader van arbeidsmigratie

Geplaatst: 19-10-2023

Zijne Majesteit de Koning brengt woensdagmiddag 25 oktober samen met minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een werkbezoek aan Moerdijk. Het bezoek staat in het teken van arbeidsmigratie. Arbeidsmigranten zorgen in veel sectoren in Nederland dat de economie kan blijven draaien. Maar veel arbeidsmigranten verkeren in een kwetsbare positie en krijgen daardoor geregeld te maken met slechte huisvesting of onvoldoende loon. De overheid neemt verschillende maatregelen om de werk- en leefomstandigheden en de rechtspositie van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld de informatievoorziening voor arbeidsmigranten toegankelijker gemaakt, de controle en handhaving op uitzendbureaus uitgebreid en meer en betere huisvesting voor arbeidsmigranten gestimuleerd.

In West-Brabant zijn veel bedrijven afhankelijk van arbeidsmigranten. De regio heeft daarom in 2021 als eerste Nederlandse regio een afsprakenkader voor arbeidsmigranten ondertekend, om hun rechtspositie en de huisvesting te verbeteren, problemen aan te pakken en het draagvlak te vergroten. Gemeente Moerdijk probeert arbeidsmigranten die nodig zijn voor de bedrijven te binden aan de gemeente. Zo wordt er gewerkt aan 1.500 nieuwe, goede huisvestingsplaatsen voor arbeidsmigranten, zijn er informatiepakketten in meer talen en een contactpersoon met spreekuur.

Bij het bedrijf DSV Solutions is dit streven eveneens terug te zien. Dit bedrijf voor transport- en logistieke dienstverlening heeft veel arbeidsmigranten in dienst, zet zich in voor goede begeleiding en maakt hen wegwijs in Nederland. Tijdens een rondleiding bij DSV in Moerdijk spreken de Koning en de minister arbeidsmigranten uit verschillende landen over hun werkzaamheden bij dit bedrijf, de werkomstandigheden en hun ervaringen in Nederland. Daarna vindt er een gesprek plaats over het beleid van DSV om het welzijn van arbeidsmigranten te verbeteren.

In de dorpskern van Moerdijk spreken Koning Willem-Alexander en minister Van Gennip vervolgens met de wethouder Danny Dingemans en verschillende betrokken organisaties en vrijwilligers zoals de GGD, Stichting Barka en dorpstafel Moerdijk over de positie van arbeidsmigranten in de gemeente. Daarbij komen tevens zaken zoals overlast en het gebrek aan draagvlak bij de inwoners aan de orde. Afsluitend spreken de Koning en de minister met een aantal arbeidsmigranten over hun leven en hun werk in Moerdijk