Lamgatse brug tussen Halderberge en Moerdijk wordt vernieuwd

Geplaatst: 27-10-2023

De Lamgatse brug tussen Halderberge en Moerdijk wordt vervangen. Dat is nodig omdat in deze fietsers- en voetgangersbrug houtrot zit. De werkzaamheden starten in februari 2024, vanaf dan geldt voor fietsers en voetgangers een omleiding. De nieuwe brug bestaat voor een groot deel uit gerecycled materiaal en ook het hout van de oude brug wordt grotendeels hergebruikt.

Op dit moment werkt het bouwteam aan een voorlopig ontwerp van de brug. In februari 2024 start de sloop van de oude constructie. Een groot deel van het hout wordt hergebruikt voor de aanleg van steigers in de haven van Oudenbosch.

Via het water

De sloop gebeurt vanaf het water met een drijvend ponton en kraanschip. De nieuwe, duurzame brugconstructie wordt voor een groot deel in de fabriek gereedgemaakt en komt in delen over het water aan bij de locatie. Tijdens de werkzaamheden, die naar verwachting enkele maanden duren, worden voetgangers en fietsers omgeleid. De stremming voor de vaart is zo minimaal mogelijk.

Kennis en kracht

Wethouder Jack van Dorst, die in de gemeente Moerdijk onder meer over infrastructuur gaat: “Moerdijk heeft de afgelopen vijf jaar een mooie inhaalslag gemaakt met het onderhoud aan wegen en bruggen. In goede samenwerking met Halderberge hebben we onlangs de Markbrug op een innovatieve wijze gerenoveerd. Ik ben blij dat we opnieuw onze kennis en kracht bundelen voor de vlotte en duurzame vervanging van de Lamgatsebrug.”

Hergebruik van het hout

Uit onderzoek blijkt dat minimaal 75% van het hardhout van de huidige brug een tweede leven kan krijgen. De gemeente Halderberge gaat in 2024 de haven van Oudenbosch aanpakken. Het hout van de Lamgatsebrug wordt gebruikt om de steigers in de haven te vervangen.

Thomas Melisse, wethouder openbare ruimte gemeente Halderberge: “We willen als overheid dat steeds meer mensen gaan nadenken over het slim toepassen van grondstoffen en over hergebruik. Dan moeten we dat zelf natuurlijk ook doen. Ik ben blij dat we het hout van de Lamgatsebrug wat herbruikbaar is kunnen gaan terugzien in de steigers in de haven van Oudenbosch als deze is aangepakt.”

Aanbesteding

De gemeenten Moerdijk en Halderberge hebben samen de aanbestedingsprocedure doorlopen. Er is voor gekozen om de kennis uit de markt te benutten door een specialistisch bouwteam samen te stellen. De sloop van de brug met hergebruik van het hout wordt uitgevoerd door Van Hese Infra B.V. uit Middelburg. De nieuwe circulaire brug wordt ontworpen door Meerdink bruggen B.V uit Winterwijk.