Kent u iemand die moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen? Help ze op weg naar het Digi-Taalhuis

Geplaatst: 14-9-2023

Lezen, schrijven en/of rekenen is voor 2,5 miljoen volwassenen in Nederland niet vanzelfsprekend. Vaak verbergen zij uit schaamte dat ze niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen. Het gaat niet alleen om ouderen, maar ook om jongeren die met een taalachterstand van school gaan. Volgens schatting telt Moerdijk 3.700 inwoners tussen de 15-75 jaar die moeite hebben met lezen en schrijven. Grote kans dat ook u iemand kent die minder taalvaardig is, niet goed kan rekenen of moeite heeft met het werken met de computer.

Iemand van de sportclub, een vriendin of buurman. Het kan iedereen zijn. Daarom is het belangrijk om hier aandacht voor te vragen. Afgelopen week was het de Week van Lezen en Schrijven met verschillende lokale activiteiten.

Lettersoep

De week begon maandagmiddag met een heerlijke lettersoep bij de lunch. Onze gemeentelijke medewerkers, inwoners en wethouders Bennie Blom en Pauline Joosten konden ook een challenge doen om met de 'escape koffer' te ervaren hoe moeilijk het soms is om informatie te missen als je niet (voldoende) taalvaardig bent. En dat is best een klus hebben we vanmiddag kunnen ervaren. Hoe communiceren we in duidelijke taal? En hoe helpen we onze inwoners taalvaardiger te worden met de inzet van ons Digi-Taalhuis? Daar ging het over tijdens de lunch. Ook was onze Moerdijkse ambassadeur Anke van de Reijt bij de lunch om te vertellen hoe ze de stap heeft gezet uit eigen ervaringen om taallessen en computerlessen te gaan volgen. Volgend jaar is Anke 25 jaar ambassadeur in Moerdijk. Een hele knappe prestatie!

Inloopspreekuur in het Digi-Taalhuis

Komt u in contact met mensen waarvan u het vermoeden heeft dat ze mogelijk moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? Vertel ze dan over het Digi-Taalhuis in de bibliotheek in Zevenbergen en wijs ze de weg. Het Digi-Taalhuis is de plek waar je terecht kunt met al je vragen over de Nederlandse taal, lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Elke donderdag is er een inloopspreekuur van 13.30 uur tot 15.30 uur waar inwoners advies en hulp kunnen krijgen. Een afspraak maken is niet nodig. Heb je vragen neem dan contact op met Mariëlle van den Diepstraten, coördinator Digi-Taalhuis Moerdijk, via digitaalhuis@bibliotheekwb.nl. Afgelopen woensdag onthulden wethouder Bennie Blom en Roos Herman, directeur-bestuurder van de bibliotheek, het certificeringsbord in de bibliotheek in Zevenbergen. Een mooie erkenning voor het Digi-Taalhuis en al haar partners. Bekijk ook eens het filmpje op de YouTube pagina van Bibliotheek West-Brabant over de meerwaarde van de bibliotheek.