Voorbereidende werkzaamheden verbouwing gemeentehuis starten binnenkort

Geplaatst: 28-9-2023

Wat later dan gepland starten binnenkort de voorbereidende werkzaamheden voor de verbouwing van het Moerdijkse gemeentehuis. Aannemer Van Wijnen, de installateurs Willems en Van Gils (die de klus gaan uitvoeren) en wethouder Bennie Blom zetten vandaag hun handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst.

De exacte startdatum van de verbouwing is nog niet bekend. In overleg met de aannemer en installateurs wordt nu een planning gemaakt. Het oorspronkelijke plan was om in het voorjaar van 2023 te starten met de verbouwing. Dat werd later omdat de wettelijk aanbestedingsprocedures, die doorlopen moeten worden bij het zoeken naar de aannemer en installateurs, langer duurden dan verwacht. Wanneer alles volgens planning verloopt is de verbouwing eind 2024 klaar.  

Verbouwen onvermijdelijk

Verbouwen van het gemeentehuis is onvermijdelijk, omdat het gebouw op veel plekken flink verouderd is. Gedeeltelijk renoveren zou op langere termijn alleen maar tot hogere kosten leiden. Bovendien verwacht de gemeente dat het aantal inwoners binnen niet al te lange tijd groeit naar 40.000. Dat betekent onder andere meer raadsleden en daarom moet ook de raadzaal worden uitgebreid.

Gemeentehuis ‘nieuwe stijl’

Het verbouwde gemeentehuis ‘nieuwe stijl’ is straks energiezuinig, gasloos en zo ingericht dat het aansluit bij de huidige manier van werken (geen vaste werkplekken, maar de medewerkers kiezen een plek passend bij het werk dat ze gaan doen). Ook wordt een deel van de ruimte verhuurd aan externe partijen, bijvoorbeeld bibliotheek Zevenbergen, politie, ICT West-Brabant West en Werkplein Hart van West-Brabant. De nieuwe raadzaal is dan ook beschikbaar voor huwelijken en evenementen. Door de aanpassingen en de verhuuropbrengsten wordt een deel van de verbouwingskosten weer terugverdiend.

Gemeentehuis blijft open tijdens verbouwing

Het gemeentehuis blijft tijdens de verbouwing gewoon open voor bezoekers en medewerkers. Wel zijn de trouwlocaties in het gebouw straks tijdelijk niet beschikbaar voor huwelijken en geregistreerde partnerschappen. Omdat de verbouwing in fases wordt uitgevoerd (het gebouw wordt per afdeling aangepakt en dus niet alle afdelingen tegelijk) zal dit maar een korte periode zijn. De exacte data worden op tijd bekendgemaakt.