Zevenbergse stoeptegel tegen plasticvervuiling

Geplaatst: 15-9-2023

Wie afval op straat gooit, vervuilt de zee. Dat is de boodschap op een bijzondere stoeptegel die de lokale afdeling van Vrouwen van Nu op donderdag 14 september in Zevenbergen legde.

‘Hier begint de zee. Niets ingooien a.u.b.’ Met deze waarschuwing op een stoeptegel wil Vrouwen van Nu mensen ervan bewustmaken dat (plastic)afval niet op de straat hoort. Want afval dat rondslingert, kan door wind of regenwater via slootjes, kanalen en rivieren in zee belanden. Daarom ligt er nu een bijzondere stoeptegel aan de Doelstraat bij het zebrapad tegenover de Oude Kerkstraat in Zevenbergen. Bewust precies naast een straatkolk, want via zulke putjes kan afval uiteindelijk in zee terechtkomen.

Bewust maken

Wethouder Bennie Blom, die onder meer duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, legde de tegel samen met de lokale Vrouwen van Nu-afdeling. De wethouder omarmt het initiatief van harte: ‘Moerdijk is niet alleen via de zeehaven met de zee verbonden, maar ook via het riool. Daar sta je niet zomaar bij stil en daarom is het goed dat zo’n tegel mensen daarvan bewustmaakt.’

Tegels in heel Brabant

De opvallende tegels zijn het initiatief van de Noord-Brabantse afdeling van Vrouwen van Nu, de grootste vrouwenvereniging van Nederland. Als afsluiting van het provinciale project ‘Plastic en ik?’ wordt in verschillende Noord-Brabantse gemeenten een stoeptegel geplaatst. Zevenbergen had gisteren de Brabantse primeur.

Klein plastic, grote schade

Plasticafval is erg schadelijk, omdat het nooit verdwijnt. Het breekt af in heel kleine stukjes en komt via de waterkringloop in druppels en wind weer in zee en op land terecht. Dieren denken dat de kleine stukjes voedsel zijn en eten het op. Microplastics zijn daardoor een bedreiging voor het milieu, de biodiversiteit en onze voedselketen.