Ontwerp van een ideaal dierenverblijf voor dierenpark wint Markland Technasium Award 2024

Geplaatst: 16-4-2024

Marcel Otterspeer

Afgelopen donderdagmiddag was een spannende dag voor een aantal leerlingen van havo en vwo van het Markland College. Ze streden voor de eerste plaats voor de Technasium Award in theaterzaal bij de Borgh in Zevenbergen. Scholieren Melissa van Loon, Fleur Schoonwater en Steijn van Turnhout zijn de gelukkige en trotse winnaars van het Markland Technasium Award 2024. Ze ontwierpen een nieuw dierenverblijf voor dierenpark de Oliemeulen in Tilburg. De winnende groep heeft een bezoek gewonnen aan Euro Space Center in België. Van harte gefeliciteerd Melissa, Fleur en Steijn!

Leo van der Wulp, afdelingsleider van het Markland College, vertelt: "Het onderzoekend leren staat centraal op het Technasium. Leerlingen gaan aan de slag met een een probleem dat speelt bij een bedrijf. De kennis die ze op het Technasium opdoen kunnen de leerlingen toepassen buiten de school. Hiermee ontstaat een mooie samenwerking."

Lovende jury

De jury, bestaande uit wethouder Danny Dingemans, Christiaan Kooijman van Rotako uit Zevenbergen en Ivo van den Bemd van EPI uit Etten-Leur, was lovend over de meesterproef. Wethouder Danny Dingemans, voorzitter van de jury, licht toe: "We hebben vooral gekeken naar creativiteit, presentatie en resultaat bij alle inzendingen. Melissa, Fleur en Steijn hebben bij hun ontwerp aandacht gehad voor dierenwelzijn, duurzaamheid en de bezoekers."

Bijzondere inzendingen

Andere bijzondere inzendingen in de competitie was het bedenken van ideeën / oplossingen voor het opwekken van energie in een stuw voor Brabantse Delta (goed voor de tweede prijs) en de aanpak voor vernieuwing bij SGZ Sport & Wellness (derde prijs). Tussen de presentaties van de leerlingen gaf ir. Bruno Fabre, specialist kunstmatige intelligentie, een inspirerende lezing over de snelle ontwikkelingen de nano- en microtechnologie.

Opdracht onderzoek en ontwerpen

Het Technasium is een afdeling op het Zevenbergse Markland College waar havo en vwo-leerlingen worden klaargestoomd voor de technische of maatschappelijke beroepen en vervolgopleidingen. Met het Technasium slaan we onder andere een brug naar het bedrijfsleven op het industrieterrein Moerdijk. Er zijn al diverse oud-scholieren die na een hogere beroepsopleiding aan het werk zijn gegaan bij diverse Moerdijkse bedrijven. Een mooie win-win situatie!

Heb je als Moerdijkse ondernemer een uitdagend vraagstuk voor de leerlingen voor de volgende editie van de Markland Technasium Award? Geef het dan door aan de technator Cor van Leent van Markland Zevenbergen!