Moerdijkse strooiploegen in actie

Geplaatst: 15-1-2024

Wanneer de temperatuur richting het vriespunt gaat, strooien we de gemeentelijke wegen.

Moerdijk heeft 8 strooiroutes over de belangrijkste wegen van de gemeente. Dat zijn doorgaande wegen, busroutes en busstations, toegangswegen van wijken en een aantal veelgebruikte fietspaden. Benieuwd waar er in uw buurt wordt gestrooid? U vindt de routes op deze pagina.

Drukke wegen eerst  

Als we strooien, hebben de drukste straten prioriteit. Niet alleen omdat die wegen het meest worden gebruikt, maar ook omdat strooizout er veel beter werkt. Het verkeer verspreidt het zout over het wegdek en vermengt het met de ijzel of de sneeuw. In straten waar minder wordt gereden, zoals in woonwijken, werkt zout strooien veel minder goed. Daardoor is het een stuk lastiger om sneeuw en ijzel snel onder controle te krijgen in woonstraten, op fietspaden en in het buitengebied.  

24 uur per dag paraat 

Vriest of sneeuwt het langere tijd, dan strooien we ook op andere plaatsen. Bijvoorbeeld bij zorgcentra en seniorenwoningen, bij winkelgebieden en bushaltes, op trappen, op fiets- en voetgangersbruggen die niet in de hoofdroutes zitten en op de routes die de vuilniswagens rijden. We strooien deze extra routes zodra de hoofdroutes onder controle zijn. Zodra het kan, gaan we ook naar locaties waarover we meldingen krijgen. Deze extra routes rijden de strooiploegen tijdens werkuren, voor de hoofdroutes staan ze 24 uur per dag paraat.  

20-30 keer per seizoen  

De veiligheid van weggebruikers staat centraal. Dat betekent: preventief strooien zodra er gladheid wordt verwacht, en bij sneeuw zo nodig meerdere malen sneeuwschuiven. Afhankelijk van hoe streng de winter is, rukken de strooiploegen gemiddeld 20 tot 30 keer per seizoen uit.  

Help ook mee 

Onze strooiploegen staan dag en nacht paraat. Neemt u ook uw verantwoordelijkheid voor uw eigen stoep en straat? Een aantal tips:  

  • Houd de stoep voor de woning en de toegang naar de woning sneeuwvrij.  
  • Zorg dat goten en rioolputten niet geblokkeerd worden door sneeuw. 
  • Haal tijdig voldoende strooizout in huis (onder andere verkrijgbaar bij bouwmarkten).  
  • Bij sneeuw: eerst vegen, daarna strooien.  
  • Strooi zout op plekken waar gelopen of gereden wordt: daardoor wordt het zout verspreid en vermengd en werkt het beter.  
  • Denk aan het milieu: weinig strooizout is al voldoende.