Volop werk aan de weg in Moerdijk deze zomer

Geplaatst: 22-7-2021

Op veel plekken in Moerdijk wordt in de komende weken gewerkt aan de weg. De werkzaamheden zijn bewust in de zomer gepland, omdat ze dan de minste overlast geven. Hinder is onvermijdelijk, maar uiteindelijk gaan de wegen er flink op vooruit.

Vooral in en rond Zevenbergen gebeurt veel tegelijk. Deze week startte de vernieuwing van het fietspad naar Klundert langs de Zevenbergseweg; vanwege die werkzaamheden staan er tijdelijk verkeerslichten. Tegelijkertijd werkt aannemer KWS op volle kracht aan de laatste loodjes van de Hazeldonkse Zandweg, die vrijdagavond 23 juli opengaat voor verkeer. ProRail sluit de overweg in de Hazeldonkse Zandweg van zondagavond 25 juli 23 uur tot en met dinsdagochtend 27 juli 7 uur, dus dan is de weg weer even gestremd. Ook start ProRail datzelfde weekend met onderhoudswerk aan het spoor waarvoor zo’n anderhalve week lang veel vrachtauto’s rijden over de N285 tussen de rotonde bij de Zwanenhoeve en de oprit naar de A17. 

Asfalt en fietsstroken

Ook buiten Zevenbergen wordt volop gewerkt: de Molendijk, Markdijk en Langeweg in Standdaarbuiten krijgen deze weken nieuw asfalt, net als de Oudemolensedijk in Fijnaart en de Boerendijk en Stoofdijk in Klundert. De Molenstraat in Fijnaart en Huizersdijk in Zevenbergen worden voorzien van fietsstroken en markering op het bestaande asfalt. Deze werkzaamheden zijn volgens planning na 1 augustus klaar.Meteen na de zomervakantie gaat de Klaverpolderseweg bij Moerdijk dicht voor groot asfaltonderhoud. Naar verwachting start eind september groot onderhoud aan het asfalt van het Steenpad in Willemstad, vanaf de Noordlangeweg tot en met Helwijk.

Kleine reparaties

Ondertussen voert aannemer Landheer Infra kleine wegreparaties uit in de hele gemeente. Dat geeft over het algemeen weinig problemen, omdat zo’n reparatie doorgaans in een uurtje is gepiept. Ook E-fiber, dat in de hele gemeente glasvezel aanlegt, zet soms tijdelijk een halve rijbaan af. Brabant Water en Enexis vervangen het water- en gasleidingennet in Fijnaart West, wat verkeershinder geeft. Tijdelijke afzettingen zijn er ook bij snoei- en kapwerk dat onder meer plaatsvindt aan de Noordhoekse Manciadijk en de Koekoeksedijk in Zevenbergen.

Begrip voor de wegwerkers

Die lange lijst werkzaamheden roept de vraag op: moet dat nou allemaal tegelijk? “We plannen het werk bewust in de zomer”, stelt wethouder Jack van Dorst. “Natuurlijk geeft het ook dan overlast, zeker nu veel mensen thuisblijven door corona. Maar in de zomervakantie hoeven minder mensen naar hun werk en gaan scholieren niet naar school. We willen zo veel mogelijk wegen weer begaanbaar hebben als de boeren de oogst van het land gaan halen. Een deel van de overlast komt van andere partijen, zoals ProRail en E-fiber. Daar passen we onze eigen planning zo goed mogelijk op aan. In de komende jaren gaat er nog het nodige gebeuren aan wegenonderhoud. Dat kan helaas niet zonder enige overlast. We vragen daarvoor begrip, vooral ook naar de wegwerkers. Uiteindelijk gaan onze wegen er flink op vooruit.”