Overwegveiligheid in Zevenbergen

Geplaatst: 10-7-2023

Bericht namens ProRail: ProRail werkte van vrijdag 7 juli tot en met maandag 10 juli aan het spoor in Zevenbergen. Na afloop van de werkzaamheden is er een gewijzigde situatie voor drie overwegen. De overweg De Langeweg/N285, de overweg Hazeldonkse Zandweg en het overpad bij het station Zevenbergen liggen tijdelijk (in de periode juli tot en met eind september) 2-3 minuten langer dicht dan normaal. Dit geldt voor het passeren van een stoptrein. Voor intercity’s of voor goederentreinen geldt de situatie dus niet.

Dit komt door het veiligheidssysteem. In de periode van 7 tot en met 10 juli kon niet al het spoorwerk gedaan kan worden, dat nodig is. Hiervoor ontbrak het aan genoeg specialistisch personeel. Daardoor is de dichtligtijd bij passerende stoptreinen niet correct ingeregeld.

De langere dichtligtijden kunnen tot gevolg hebben dat weggebruikers langer voor de spoorbomen moeten wachten. Om de veiligheid te waarborgen, zorgt ProRail voor verkeersregelaars bij alle drie de overwegen.

De situatie geldt maximaal tot eind september 2023. Dan staan de resterende spoorwerkzaamheden op de planning. Zodra deze gereed zijn, gaan de dichtligtijden van de overwegen weer terug naar normaal. Ondertussen onderzoekt ProRail de mogelijkheden om het veiligheidssysteem zodanig aan te passen, om deze periode te verkorten.