Stemmen als u 70 jaar of ouder bent

Mogelijkheden om uw stem uit te brengen.

Op woensdag 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We doen er veel voor om te zorgen dat u veilig kunt stemmen. Dat doen we onder andere door in alle stembureaus coronamaatregelen te treffen. U kunt ook al op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart in een aantal stembureaus uw stem uitbrengen. Gaat u liever niet naar een stembureau dan zijn er andere mogelijkheden om uw stem uit te brengen.

Mogelijkheden om uw stem uit te brengen

Bent u 70 jaar of ouder dan ontvangt u de stempluspas. Met de stempluspas zijn er verschillende mogelijkheden om uw stem uit te brengen.

Uw stem uitbrengen in een stemlokaal

U bent welkom in het stembureau. Wilt u stemmen op een stembureau, dan doet u vooraf de gezondheidscheck. Die vindt u op de achterkant van de brief die u heeft ontvangen. Betekent de uitslag dat u thuis moet blijven? Machtig dan iemand anders zodat uw stem niet verloren gaat.

Als u gaat stemmen in een stemlokaal, heeft u een stempas, een identiteitsbewijs en een mondkapje nodig. In alle stemlokalen zijn coronamaatregelen genomen. Daardoor kunt u goed en zo veilig mogelijk uw stem uitbrengen.

Uw stem uitbrengen door iemand te machtigen

Het kan zijn dat u niet zelf naar het stembureau kunt of wilt gaan. Dan is het mogelijk om een andere kiezer voor u te laten stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht.

Uw stem uitbrengen per brief

Uiterlijk 11 maart 2021 ontvangt u een tweede envelop met een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en een stapsgewijze uitleg over het briefstemmen. Hiermee kunt u uw stem bij deze Tweede Kamerverkiezing dus ook per brief uitbrengen. Hieronder staat een filmpje met uitleg over hoe u per brief uw stem kunt uitbrengen. Heeft u vragen over het stemmen per brief dan kunt u bellen met telefoonnummer 0800 -1351. Dit nummer is 7 dagen per week, van 8.00 - 20.00 uur bereikbaar.

Uw briefstem afgeven bij afgiftepunt

Vanaf woensdag 10 maart 2021 kunt u uw briefstem afgeven bij het afgiftepunt bij de receptie in de hal van het gemeentehuis. Het afgiftepunt is op werkdagen open van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 9.00 - 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 7.30 - 21.00 uur.