Veelgestelde vragen over elektriciteitshuisjes
Waarom zijn extra elektriciteitshuisjes en kabels nodig in Moerdijk?
We zijn met zijn alleen meer stroom gaan gebruiken. In de toekomst wordt dat nog meer, onder meer door de energietransitie. Ook wekken we stroom op, dat aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. Daarom moet in heel Nederland het stroomnet worden uitgebreid en verzwaard.
Kunnen elektriciteitshuisjes niet buiten een woonwijk staan?
Nee, dat kan niet zomaar. Voor de locatie gelden allerlei (technische) eisen en regels. Zo mag de kabellengte vanaf een elektriciteitskast tot een woning maximaal 250 meter zijn. Is de afstand groter, dan is de stroom niet krachtig genoeg. Per kast is bovendien een maximum aantal aansluitingen mogelijk. Zijn meer aansluitingen nodig, dan moet er dus een extra kast bij in de wijk.
Waarom kunnen de kasten niet ondergronds?
Elektriciteitshuisjes kunnen niet onder de grond komen, omdat het daar te vochtig is. Ook zou een ondergrondse kast bij een storing veel moeilijker bereikbaar zijn dan een bovengrondse.
Hoe groot is een elektriciteitshuisje?
Een elektriciteitshuisje is 2,06 m hoog, 1,85 m breed en 2,52 m lang. Het huisje steekt daarnaast zo’n 70 cm diep in de grond. Rondom het huisje is ruimte nodig zodat monteurs eraan kunnen werken. In totaal is er ongeveer 31 m² nodig voor één nieuw elektriciteitshuisje. Vanuit het huisje gaan stroomkabels de grond in. Onder de grond is dus ook ruimte nodig voor deze stroomkabels. Meer over elektriciteitshuisjes leest u op de website van Enexis.
Mag een elektriciteitshuisje in het zicht van mijn huis staan?
Ja, als het niet anders kan. Enexis probeert de huisjes zo te plaatsen dat ze niet zichtbaar zijn vanuit de huizen in de buurt. Maar soms kan dat niet anders.
Is een elektriciteitshuisje gevaarlijk?
Voor de elektriciteitshuisjes gelden allerlei strenge regels, zodat ze veilig in woonwijken kunnen staan. Veelgestelde vragen over de huisjes, bijvoorbeeld over geluid en magneetvelden, vindt u op de website van Enexis.
Welke eisen stelt de gemeente aan de locatie voor elektriciteitshuisjes?
De gemeente helpt Enexis om de beste plek voor de elektriciteitshuisjes te kiezen. Daarbij houdt de gemeente rekening met allerlei punten. Maar vaak lukt het niet om een locatie te vinden die aan alle eisen en wensen voldoet. In dat geval kiezen we de plek die de minste nadelen heeft.
Bij de keus voor een locatie kijken Enexis en de gemeente onder meer naar de volgende punten:
- Zitten er rioolbuizen of andere kabels en leidingen in de grond? Dan is de locatie waarschijnlijk niet geschikt.
- Is de locatie bij een weg? Dit mag alleen als er geen andere mogelijkheid is en de kast het zicht niet belemmert, zodat het veilig is voor het verkeer.
- Komt de kast op of bij een parkeervak? Dan bekijkt de gemeente of er nog genoeg parkeervakken overblijven. In straten waar al weinig parkeerruimte is (in vaktaal: een hoge parkeerdruk) is een parkeervak dan in principe geen geschikte locatie.
- Is de locatie in een groenstrook of park? Als er bomen gekapt moeten worden, of als de elektriciteitskast onder de boomkroon op de boomwortels zou komen te staan, is de locatie in principe niet geschikt.Is de kast gepland op een locatie die heel zichtbaar is, zoals aan een drukke weg, bij een plein of park, in de buurt van een terras of zitplek? Of is de locatie beschermd stadsgezicht of bij een monument? Ook die locaties zijn in principe niet geschikt.
Naast deze punten kunnen er meer zaken spelen: zo kunnen er bijvoorbeeld regels zijn voor archeologie op een locatie, of kan een ontwikkelaar een bouwplan hebben. Al die zaken worden meegewogen bij de beoordeling van de locatie, waarbij uiteindelijk de beste – of minst slechte – plek wordt gekozen.
Ik heb een vraag of klacht, waar kan ik terecht?
Met vragen kunt u terecht bij Enexis. Het telefoonnummer en e-mailadres vindt u op de contactpagina op de website van Enexis.
Gaat Enexis bij u in de straat aan de slag? Dan krijgt u een brief van Enexis over de werkzaamheden. Daarin staat dan ook waar u terecht kunt met vragen.