Opnieuw worden 50-dingenboekjes uitgereikt aan kinderen in gemeente Moerdijk

Geplaatst: 1-7-2020

Slootje springen, vogels spotten en fruit plukken van de boom. Veel kinderen hebben dat nog nooit gedaan. Is dat belangrijk? Ja, want van buiten-bezig zijn worden kinderen gelukkiger en het is gezond. In samenwerking met Stichting Buitenmakelaar en Jessicaas Ontwerp ontwikkelde KrachtigBuiten en IVN in 2016 een streekboekje met 50 lokale buitenactiviteiten dat komende week gratis aan alle kinderen uit groep 3 in de gemeente Moerdijk wordt uitgereikt.

Tweede druk

Na drie jaar gratis uitdelen, waren de boekjes op, met dank aan gemeente Moerdijk, IVN en verschillende plaatselijke organisaties (Kiwanis/JCI Volcke Rack, Bras Fijnaart, PestTec, de Heeren van Moerdijk, IVN) is er een tweede druk gemaakt, zodat deze voor de komende drie jaar weer beschikbaar zijn. In de week van 1 juli worden de boekjes bij de basisscholen afgeleverd. 

Beleven en zelf doen

‘50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde’ is de officiële titel van het boekje. Ieder kind uit groep 3 krijgt een exemplaar. De nadruk ligt op beleven en zelf doen. Het boekje is zo opgezet dat het echt van het kind zelf is. Ze kunnen hun eigen naam erin zetten en bij elke activiteit is er ruimte om tekeningen of notities te maken en dingen op te plakken. Activiteiten zijn er voor alle leeftijden en alle seizoenen. Als de activiteit afgerond is kan het ‘hoekje’ achterin het 50-dingenboekje op de zegeltjeskaart geplakt worden.

Vlinderidylles en insectenhotels

Het 50-dingenboek bevat tevens een grote kaart van de omgeving. Daarop zijn door verschillende betrokkenen de beste plekken gemarkeerd voor diverse activiteiten en in deze herdruk staan ook alle vlinderidylles en insectenhotels die onze BIJvriendelijkste gemeente heeft aangelegd. Centrale rol speelt Huiszwaluw Sjak. Als vaste deelnemer aan de activiteiten duikt hij op iedere pagina op en neemt hij de kinderen mee op avontuur.

Donatie

Uiteraard steunen wij als gemeente dit initiatief van harte. Maar daaarnaast hebben verschillende organisaties een donatie gedaan. Daarmee kon KrachtigBuiten de ontwerper en de drukker betalen. Het boek is tevens te koop bij verschillende streekwinkels, Fort Sabina, het Vlasserij – en Suikermuseum en zorgboerderij Zwanenhoeve voor iedereen die te oud is om het gratis te krijgen. Maar heeft u een kind dat op speciaal onderwijs zit buiten gemeente Moerdijk dan is deze gratis op te vragen via info@krachtigbuiten.nl