Werkzaamheden aan het Steenpad tussen Helwijk en Willemstad

Geplaatst: 6-10-2021

Op maandag 11 oktober start aannemer BAM in opdracht van de gemeente Moerdijk met asfalteringswerkzaamheden aan het Steenpad tussen Helwijk en Willemstad. De werkzaamheden duren naar verwachting 6 tot 7 weken, dus ongeveer tot eind november.

Wat merken we van de werkzaamheden?

Het Steenpad is een belangrijke verbindingsweg tussen Helwijk en Willemstad. De weg wordt vanaf Helwijk tot aan de kruising met de Noordlangeweg bij Willemstad helemaal vervangen. Het is onvermijdelijk dat dit hinder geeft voor het verkeer, waaronder het openbaar vervoer.

Wat betekent dit voor het openbaar vervoer?

Eerst zouden de bussen 103 en 617 tijdens de werkzaamheden niet naar Helwijk en Willemstad rijden. De bussen vanuit Willemstad moeten namelijk aansluiten op buslijnen en treinen in Fijnaart, Oud Gastel en Roosendaal. Dat is volgens Arriva bijna niet haalbaar als de bussen door de werkzaamheden moeten omrijden.
Omdat veruit de meeste reizigers in Willemstad opstappen, heeft Arriva dit plan aangepast. In Willemstad blijven de haltes Steenpad (nabij de Singel) en Boudewijn Drenkwaartlaan in gebruik tijdens de werkzaamheden. De bus rijdt tussen Fijnaart en Willemstad over de snelweg. Het gaat om een proef. Als blijkt dat de bussen niet op tijd in Oud Gastel en Roosendaal kunnen zijn, wordt de dienstregeling alsnog aangepast.

Hoe rijden de bussen per 11 oktober?

  • Lijn 103 en 617 van Arriva stoppen in Willemstad bij de reguliere haltes Steenpad (nabij de Singel) en Boudewijn Drenkwaartlaan. Vanaf deze haltes rijden de bussen over de snelweg naar Fijnaart.
  • Lijn 103 en 617 stoppen in Fijnaart ook bij een tijdelijke extra halte op hoek Parallelweg-Oudemolensedijk.
  • Lijn 169 en 669 van Connexxion stoppen ook bij de haltes Steenpad (nabij de Singel) en Boudewijn Drenkwaartlaan in Willemstad. Ze stoppen niet bij de halte Helwijk.
  • Tijdens de werkzaamheden zijn de overige haltes tussen Willemstad en Fijnaart niet in gebruik. Het gaat om Helwijk, Stadsedijk, Oude Heijningseweg, Dortmund, Boslust en Oudemolen.

Reizigers uit Willemstad en Helwijk kunnen in Willemstad opstappen, voor reizigers uit Oudemolen is de tijdelijke halte in Fijnaart dichterbij. Het gaat om een proef. Als het niet lukt om de aansluiting te halen, past Arriva de dienstregeling aan: dan rijden de bussen niet door naar Helwijk en Willemstad, maar komt er een tijdelijke halte met fietsenstalling bij de kruising Stadsedijk-Oude Heijningseweg. Van daaruit rijden de bussen dan naar Fijnaart.

Waarom stoppen de bussen maar op twee haltes?

Bussen rijden binnen een strak tijdschema zodat reizigers hun overstap op een andere buslijn of trein halen. Als de bus via omleidingen naar verschillende haltes moet, duurt de reis te lang. Daar komt bij dat een bus vaak verder moet omrijden dan een gewone auto, omdat veel wegen niet geschikt zijn voor een bus.

Beseft de gemeente dat dit voor veel reizigers vervelend is?

Ja. Daarom hielden we al vroeg in de planning van de werkzaamheden overleg met Arriva en Connexxion over de bereikbaarheid. De gemeente gaat zelf niet over het busvervoer: het is uiteindelijk de keus van Arriva en Connexxion hoe zij hun dienstregeling inrichten. We zijn blij dat de vervoersmaatschappijen hun uiterste best hebben gedaan om een oplossing te vinden.

Kunnen de werkzaamheden aan het Steenpad niet wachten?

Nee. Aanvankelijk stond de opknapbeurt aan het Steenpad voor 2022 op de planning. Maar na de laatste winter bleek de vorstschade aan de weg zo groot dat we het onderhoud niet kunnen uitstellen. Anders lopen we het risico dat de weg onveilig wordt en om die reden moet worden afgesloten. Nu onderhoud plegen, nog vóór de winter, is de beste keus.

Dat de werkzaamheden samenvallen met de verkeersmaatregelen op de Haringvlietbrug kunnen we niet voorkomen. De problemen met de Haringvlietbrug waren niet voorzien. Het werk aan het Steenpad stond al op de planning en is noodzakelijk voor een veilige weg.

Is er een alternatief voor mensen die slecht ter been zijn?

Ja, zij kunnen gebruikmaken van de Deeltaxi West-Brabant. Een rit met de deeltaxi kun je bestellen via telefoonnummer 0800-076 1000.

Wat betekenen de werkzaamheden voor het autoverkeer?

Autoverkeer moet omrijden tijdens de werkzaamheden.

  • Doorgaand verkeer naar Willemstad rijdt via de A59, afslag 23 Willemstad.
  • Bestemmingsverkeer rijdt via de omliggende wegen. Volg daarvoor de omleidingsborden.

Hoe zit het met fietsers en voetgangers?

Aan het fietspad langs het Steenpad wordt niet gewerkt: voor fietsers en voetgangers is omrijden of omlopen dus niet nodig.